Napisi na stolpnicah v Dohi opozarjajo na svetovno prvenstvo v rokometu. Foto: EPA
Napisi na stolpnicah v Dohi opozarjajo na svetovno prvenstvo v rokometu. Foto: EPA
Nikola Karabatić
Generacija Nikole Karabatića po letih 2009 in 2011 lovi tretji naslov svetovnih prvakov. Francija je tudi aktualni evropski in olimpijski prvak. Foto: EPA
Lusail
Večnamenska dvorana Lusail, ki bo gostila največ tekem. Foto: EPA

Turnir najboljših rokometnih reprezentanc na svetu je zadnji v vrsti velikih športnih dogodkov, s katerim se želi Katar, ena najbogatejših držav na svetu, promovirati in širiti svoj vpliv regionalne sile. Za dobre pol Slovenije velik Katar (11.571 kvadratnih kilometrov), ki ima približno dva milijona prebivalcev, že zdaj gosti teniške turnirje najvišje ravni, atletske mitinge diamantne lige, dirke motociklističnega svetovnega prvenstva, obeta se tudi dirka formule ena, če omenimo le najpomembnejše. Največji športni dogodek v Katarju pa bo zagotovo svetovno nogometno prvenstvo leta 2022.

Bogastvo Katarja poganjata nafta in zemeljski plin
Katar, katerega bogastvo temelji na prihodkih od izvoza nafte in zemeljskega plina, naj bi v organizacijo svetovnega rokometnega prvenstva vložil okoli 200 milijonov evrov. Prvenstvo bo potekalo v treh modernih dvoranah: v Lusailu, ki sprejme 15.000 gledalcev, ter v Al Sadu (7.000 gledalcev) in Duhailu (5.500 gledalcev). Zadnji dve sta v milijonski prestolnici Dohi.

Zadnji prvaki Španci, prvi favoriti Francozi
Naslov prvaka branijo Španci, ki pa najbrž niso glavni favoriti. Vloga teh pripada Francozom, najtrofejnejši reprezentanci zadnjih let. Zasedba Clauda Oneste, ki je že osvojila vse, kar se osvojiti da, je še vedno lačna lovorik. Zimzeleni veterani Jerome Fernandez, Thierry Omeyer, izjemni Nikola Karabatić in mlajši igralci, kot sta William Accambray in Valentin Porte, so zagotovilo za nov vrhunski rezultat galskih petelinov. Zaradi poškodbe je tokrat doma ostal Luc Abalo.

Danci, Hrvati in mogoče tudi Slovenci
Ob bok Španiji in Franciji sodita Danska in Hrvaška, dobitnici medalj z zadnjih velikih tekmovanj, a vselej nekoliko prekratki za zlato. Danska se v Katar podaja z novim selektorjem Islandcem Gudmundurjem Gudmundssonom, ki ima na voljo ase, kot so Mikkel Hansen, Niklas Landin, Anders Eggert. Ključni možje hrvaškega selektorja Slavka Goluže pa bodo Domagoj Duvnjak, Marko Kopljar, Mirko Alilović, Igor Vori ter krili Manuel Štrlek in Ivan Čupić. Iz "druge" vrste bodo napadali Poljska, Islandija, Švedska in upajmo, da tudi Slovenija, ki je pred dvema letoma v Španiji presenetila s četrtim mestom. Če bosta po poškodbah vsaj za silo okrevala edini preostali "bombarder" na levem zunanjem Klemen Cehte in steber obrambe Matej Gaber, potem lahko pričakujemo nov vrhunski rezultat. Naj se torej rokometni šov ob Perzijskem zalivu začne.

24. SP V ROKOMETU - KATAR 2015
SPORED 1. KROGA

SKUPINA A

Četrtek ob 18.30:
KATAR - BRAZILIJA

Petek ob 15.00:
SLOVENIJA - ČILE
ŠPANIJA - BELORUSIJA

SKUPINA B

Petek ob 13.00:
BiH - IRAN
Ob 15.00: MAKEDONIJA - TUNIZIJA
Ob 17.00: HRVAŠKA - AVSTRIJA

SKUPINA C

Petek ob 17.00:
ALŽIRIJA - EGIPT

Ob 19.00:
FRANCIJA - ČEŠKA
ŠVEDSKA - ISLANDIJA

SKUPINA D

Petek ob 13.00:
RUSIJA - SAVDSKA ARABIJA
Ob 17.00: POLJSKA - NEMČIJA
Ob 19.00: DANSKA - ARGENTINA

Na sprehodu med objekti katarskega SP-ja
Oddaja Športni izziv pred SP-jem v rokometu
Ivo Milovanovič o prvih vtisih iz Katarja
Na sprehodu med objekti katarskega SP-ja
Oddaja Športni izziv pred SP-jem v rokometu
Ivo Milovanovič o prvih vtisih iz Katarja