Boštjan Cesar je za Slovenijo prvič zaigral 9. 10. 2004 na tekmi proti Italiji. Foto: BoBo/Montaža: Mitja Lisjak
Boštjan Cesar je za Slovenijo prvič zaigral 9. 10. 2004 na tekmi proti Italiji. Foto: BoBo/Montaža: Mitja Lisjak
Zlatan Ibrahimović
Anglija je odigrala 938 uradnih reprezentančnih tekem. Na eni tekmi ji je življenje najbolj zagrenil Zlatan Ibrahimović, ki je leta 2012 na prijateljski tekmi dosegel štiri gole, Švedi so slavili s 4:2. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS večkrat tedensko odgovarjamo na vaša vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Enkrat mesečno povabimo športnika, da postavi svoje vprašanje. Tokrat se je odzval kapetan slovenske nogometne reprezentance Boštjan Cesar, ki bo prav na tekmi med Anglijo in Slovenijo postavil nov rekord po številu nastopov za izbrano vrsto. Reprezentančni dres bo oblekel 81., s čimer bo prehitel Zlatka Zahovića.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


440. Kateri nogometaš je dosegel največ zadetkov proti angleški reprezentanci?

Boštjan Cesar

Na vrhu te lestvice so trije nogometaši, ki so v angleško mrežo spravili po sedem žog. To sta Škota John Smith (1879-1884) in George Ker (1880-1882) ter Irec Billy Gillespie (1913-1926). Šest golov pa je dosegel Škot Lawrie Reilly (1949-1955). V oklepajih je časovni razpon, v katerem so dosegali zadetke.

Angleška nogometna reprezentanca je vse od svojega obstoja skoraj vsako leto igrala prijateljske tekme s Škotsko, Walesom, Irsko in Severno Irsko, zato so imeli člani teh reprezentanc bistveno več možnosti, da so se vpisali med strelce. S Škoti so tako igrali 111 uradnih tekem, z Walesom pa 101. Prva neotoška država je denimo Francija (29 tekem), sledita pa ji Brazilija in Italija (po 25).

Sledi še pregled najboljših neotoških strelcev, ki so dosegli po vsaj tri zadetke:
5: Zlatan Ibrahimović (Švedska)
4: Jules Dewaquez (Francija)
4: Ferenc Puskas (Madžarska)
4: Nandor Hidegkuti (Madžarska)
3: Hakan Mild (Švedska)
3: Harry Dahl (Švedska)
3: Florian Albert (Madžarska)
3: Jose Aguas (Portugalska)
3: Marco van Basten (Nizozemska)
3: Richard Hoffman (Nemčija)
3: Aleksandar Petaković (Jugoslavija)
3: Oldrich Nejedly (Češkoslovaška)
3: Juan Seminario (Peru)
...
1: Branko Oblak (Jugoslavija)
1: Srečko Katanec (Jugoslavija)
1: Zlatan Ljubijankić (Slovenija)
PS: Zanimivo - vsi trije slovenski strelci so dosegli po šest reprezentančnih zadetkov, enega proti Angliji. Oblak je vse dosegel v dresu Jugoslavije, Ljubijankić vse v dresu Slovenije, Katanec pa pet za Jugoslavijo, enega pa za Slovenijo.