Pred štirimi leti sta na prvi tekmi turnirja igrali gostiteljica turnirja, Južna Afrika, in Mehika. Tekma se je končala z 1:1. Gostitelje je v 55. minuti v vodstvo popeljal Siphiwe Tshabalala. Foto: EPA
Pred štirimi leti sta na prvi tekmi turnirja igrali gostiteljica turnirja, Južna Afrika, in Mehika. Tekma se je končala z 1:1. Gostitelje je v 55. minuti v vodstvo popeljal Siphiwe Tshabalala. Foto: EPA
Rafael Marquez
Končni izid je dobrih deset minut pred koncem postavil Rafael Marquez, ki je izenačil na 1:1. Foto: EPA
Miroslav Klose
Po letu 1954 je več kot tri zadetke na prvi tekmi dosegla le Nemčija, ki je leta 2006 v Münchnu premagala Kostariko s 4:2. Dva zadetka je dosegel Miroslav Klose. Foto: EPA
Branko Oblak
Leta 1974 je na uvodni tekmi igral tudi Branko Oblak. Takrat je Jugoslavija proti Braziliji remizirala z 0:0. Foto: EPA
Brazilci štirikrat dobili otvoritveno tekmo

Športni SOS je med svetovnim prvenstvom v nogometu povsem v ritmih najpopularnejšega športa. Tako vam dnevno prinaša odgovore na vaša vprašanja, rubriko je mogoče vsak večer spremljati tudi na TV Slovenija 2.

Svoja vprašanja o svetovnem prvenstvu v nogometu, njegovi zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


301. Brazilci so nazadnje otvoritveno tekmo gostili leta 1998, ko so premagali Norveško z 2:1. Kolikokrat so igrali na otvoritveni tekmi in kako uspešni so?
Klemen Tovornik
Uvodna tekma tokratnega svetovnega prvenstva je Brazilija - Hrvaška, s čimer bodo Brazilci že sedmič začeli eno izmed prvih tekem na SP-jih. Do zdaj so bili zelo uspešni, saj so na šestih tekmah štirikrat zmagali, po enkrat pa remizirali in izgubili. Ob tem imajo zavidljivo razliko v zadetkih 14:4.

Pred 80 leti osem uvodnih tekem
Izgubili so le leta 1934, ko so morali v Italiji priznati premoč Španiji s 3:1. Drugo svetovno prvenstvo v nogometu je bilo posebno v več pogledih. Na sporedu ni bilo predtekmovanja, ampak takoj tekme osmine finala. Vseh osem tekem je bilo odigranih hkrati. To pomeni, da je bilo takrat tudi osem uvodnih tekem, kar je tudi največ v zgodovini tega tekmovanja.

Brazilija in Mehika trikrat odprli SP
Največ uvodnih tekem je sicer odigrala Mehika (7), ki pa je vselej ostala brez zmage (dva remija in pet porazov). Zanimivo, kar trikrat sta se na uvodni tekmi srečali Brazilija in Mehika, kar je sploh edini otvoritveni par, ki je odprl SP vsaj dvakrat. Vse tri tekme so dobili Južnoameričani - sami so dali kar 11 golov, prejeli pa niso niti enega. Brazilija in Mehika sicer tudi letos igrata v isti predtekmovalni skupini.

Kar 31 reprezentanc je odigralo vsaj eno uvodno tekmo.

ReprezentancaŠtevilo tekem
Mehika7
Brazilija6
Nemčija5
Argentina4
Francija4
Belgija3
Švica3
Urugvaj3

Brez golov kar štirikrat zapored
Štiri uvodne tekme so se končale z najmanj priljubljenim izidom, 0:0. Zanimivo, to se je zgodilo na štirih zaporednih prvenstvih, in sicer na tekmah: Anglija - Urugvaj (1966), Mehika - Sovjetska zveza (1970), Brazilija - Jugoslavija (1974) in Zahodna Nemčija - Poljska (1978).

Afričani poskrbeli za senzaciji
Uvodne tekme pa so poskrbele tudi za nekaj največjih senzacij v zgodovini SP-jev. Leta 1990 je Kamerun šokiral branilca naslova Argentino, Senegal pa 12 let pozneje Francijo. Obe tekmi sta se končali z 1:0, obe afriški reprezentanci pa sta se prebili do četrtfinala.

Brazilci štirikrat dobili otvoritveno tekmo