Aljaž Bedene je drugič premagal igralca iz top 10. Foto: EPA
Aljaž Bedene je drugič premagal igralca iz top 10. Foto: EPA

30-letni igralec je namreč ugnal izjemno obetavnega Stefanosa Cicipasa, ki zaseda 6. mesto na lestvici ATP. Po tem merilu gre za največji skalp slovenskega moškega tenisa. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1.499. Ali je zmaga Aljaža Bedeneta nad Cicipasom največji slovenski skalp na ATP turneji?
Zoran Kofol

Če sklepamo po aktualni uvrstitvi poraženih igralcev, je to največji skalp slovenskih moških teniških igralcev. Stefanos Cicipas je bil prejšnji teden na lestvici ATP namreč na 6. mestu. To je za Bedeneta druga zmaga nad igralcem iz prve deseterice. Pred dvema letoma je namreč v Rimu premagal Kevina Andersona, ki je bil takrat 7. igralec sveta. Južnoafričan je takrat dvoboj predal po prvem nizu.

Spomin iz leta 2008, ko je Serena Williams izgubila proti Katarini Srebotnik. Foto: EPA
Spomin iz leta 2008, ko je Serena Williams izgubila proti Katarini Srebotnik. Foto: EPA

Zmago nad igralcem iz top10 ima tudi Grega Žemlja, ki je na Dunaju 2012 premagal Janka Tipsarevića, Srb je bil takrat deveti igralec sveta.

Brez konkurence v tej statistiki je brez dvoma Katarina Srebotnik, ki ima kar 27 zmag nad igralkami iz najboljše deseterice. Štirikrat je premagala četrto igralko sveta (dvakrat Svetlano Kuznjecovo, po enkrat pa Eleno Dementijevo in Amelie Mauresmo). Po imenu največji skalp pa je brez dvoma Serena Williams. Srebotnikova je slovito Američanko premagala v 3. krogu Roland Garrosa 2008. Williamsova je takrat na lestvici ATP zasedala peto mesto.