Sky (danes Ineos) je zadnja leta vedno vse podredil Touru, zato je bil sila uspešen tudi na dirki Dauphine. Foto: EPA
Sky (danes Ineos) je zadnja leta vedno vse podredil Touru, zato je bil sila uspešen tudi na dirki Dauphine. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši kolesarski vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1585. Veliko se govori o povezavi med dirkama Dauphine in Tourom. Koliko kolesarjev je v istem letu osvojilo obe dirki?
Marko Perdih

Dirka Dauphine je bila prvič organizirana leta 1947, dvakrat pa je vmes niso organizirali. Do vključno lanskega leta sta bili tako v 71 primerih v istem letu organizirani obe dirki.

V obravnavanem času se je 14-krat zgodilo, da je zmagovalec kriterija Dauphine nato tudi osvojil najprestižnejšo kolesarsko dirko na svetu. Odstotek teh dvojčkov znaša tako 19,7. Se pa znatno poveča, če začetek intervala postavimo na leto 2012, v tem času se je dvojček zgodil v petih primerih (62,5 odstotka), vselej pa je uspel kolesarjem ekipe Sky (danes Ineos).

Dvojček Dauphine - Tour v istem letu

LetoKolesarDržava
1955Louison BobetFrancija
1963Jacques AnquetilFrancija
1971Eddy MerckxBelgija
1973Luis OcanaŠpanija
1975Bernard ThevenetFrancija
1981Bernard HinaultFrancija
1995Miguel IndurainŠpanija
2002Lance Armstrong *ZDA
2003Lance Armstrong *ZDA
2012Bradley WigginsVelika Britanija
2013Chris FroomeVelika Britanija
2015Chris FroomeVelika Britanija
2016Chris FroomeVelika Britanija
2018Geraint ThomasVelika Britanija

Opomba: Armstrongu so vse zmage po dopinški aferi odvzeli.

Na seznamu kolesarjev, ki so dobili vsaj eno od obeh dirk, je tudi Jani Brajkovič, ki je leta 2010 dobil Dauphine. Lani je v podkastu SOS-odmev govoril prav o tej dirki in kaj mu je bilo na poti do zmage kariere najbolj žal.

1586. Kako uspešni pa so zmagovalci Dirke po Franciji v pripravah na to dirko? Koliko etapnih dirk so se v povprečju udeležili in koliko dobili? Zanima me za obdobje po Armstrongovih sedmih zmagah.
Marko Perdih

Froome je leta 2013 dominiral, pred Tourom je bil brez konkurence, nato pa je v rumeni majici v Pariz pripeljal z več kot štirimi minutami prednosti. Foto: EPA
Froome je leta 2013 dominiral, pred Tourom je bil brez konkurence, nato pa je v rumeni majici v Pariz pripeljal z več kot štirimi minutami prednosti. Foto: EPA

Od leta 2006 so se zmagovalci kolesarske Dirke po Franciji v povprečju udeležili 4,5-etapne dirke, na njih pa so slavili 20 končnih zmag (od 63, kar pomeni slabo tretjino zmag).

Pri tem ni enotnega pravila, saj v petih letih zmagovalec Toura v pripravah ni dobil niti ene etapne dirke (Oscar Pereiro 2006, Carlos Sastre 2008, Andy Schleck 2010, Vincenzo Nibali 2014 in Chris Froome 2017).

Na drugi strani skrajnosti pa je primer Chrisa Frooma iz leta 2013, ko je prvič dobil Tour. Takrat se je v prvi polovici sezone udeležil petih etapnih dirk, zmagal pa je kar na štirih (Oman, mednarodni kriterij, Romandija in Dauphine), na edini preostali pa je bil drugi (od Tirenskega do Jadranskega morja).