Primož Roglič optimistično odhaja na svoje drugo svetovno prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Roglič optimistično odhaja na svoje drugo svetovno prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Radoje Milić
Doktor Radoje Milić je na Fakulteti za šport vodja laboratorija, sicer pa je velik kolesarski navdušunec. Foto: www.alesfevzer.com
Roglič v Innsbrucku med favoriti za medalje

Ta teden v Avstriji poteka svetovno prvenstvo v kolesarstvu, vrhunec bo v nedeljo, ko bo na sporedu cestna dirka članov, kjer si za visoke cilje prizadeva Primož Roglič. Pogovor z najboljšim slovenskim kolesarjem ste že lahko prebrali, še več tem pa lahko v prihodnjih dneh pričakujete na portalu Športni SOS. Za začetek na dve vaši vprašanji odgovarja profesor Radoje Milić, ki je leta 2012 na Fakulteti za šport testiral Rogliča in opozoril na njegove izredne rezultate. Milić je odgovoril na obe spodnji vprašanji. V četrtek boste lahko prisluhnili tudi podkastu SOS-odmev, v katerem bo profesor gostoval.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.
Naročite se na podkast SOS odmev!


1.227. Ali lahko primerjate pljučno kapaciteto Primoža Rogliča z drugimi profesionalci?

Miha Uhan

Pljučna kapaciteta sploh ni tako pomembna, kot si ljudje predstavljajo. Vitalna kapaciteta je namreč samo eden od podatkov. Podatki, ki nas bolj zanimajo, so drugi: kakšna je funkcionalnost dihal, kakšen je ritem, frekvenca, s katero se kolesar loteva naporov, kako z dihanjem kompenzira acidozo (zakisanost telesa, op. a.), ki metabolno nastaja med naporom. Vsi funkcionalni podatki se indeksirajo s površino telesa. Površina Primoža Rogliča je relativno majhna, če ga primerjamo s kolesarji, ki imajo 185 cm in 70 kg. Kdor ima na tej ravni višji podatek, je gotovo v prednosti.

V bistvu nas torej zanima, s kakšnim delom, ki ga kolesar opravlja, doseže rezultat. Z drugimi besedami, zanima nas, kako je učinkovit. Koliko metabolne energije vloži v delo, ki ga opravi. To je za etapne dirke zelo pomemben podatek. Dejstvo je, da za tako učinkovitost na kolesu potrebujete vrsto let. Rogliču je to na čudežni način uspelo v relativno kratkem času. To je talent.

1.228. Kaj pa so druge predispozicije za vrhunskega kolesarja?
Miha Uhan

Predvsem moč. Koliko je razvije in koliko časa lahko s to močjo kolesari. Vprašanje je, kako dolgi so ti klanci. Ali je treba s tem naporom kolesariti 5, 15 ali 30 minut ali pa ti klanci trajajo več kot uro. Kolesarji se v tem seveda razlikujejo.

Profil proge na letošnjem svetovnem prvenstvu je izredno naporen. Videli bomo, ali lahko trikratni svetovni prvak Peter Sagan preživi tudi tako naporen profil in na koncu nekaj naredi v šprintu. Predvidevam, da bo nastalo več skupin, ki so približno enake po svojih karakteristikah. Dirka bo trajala ogromno ur. Videli bomo zanimive igre, nekateri se bodo malo "šlepali", nekateri bodo prekmalu potegnili. Vsak pozna vsakega. Roglič je bil nekaj časa neznan, dokler niso ugotovili, da ga ne smejo pustiti samega, da ga ne smejo spustiti po klancu navzdol. Pa jim je na Touru vseeno pokazal in zmagal. To bodo zanimive igre. Tisti, ki bodo privarčevali največ moči, bodo na koncu toliko bolj uspešni.

Roglič v Innsbrucku med favoriti za medalje