Luka Dončić je zaznamoval Evropo kot še noben slovenski košarkarski najstnik do zdaj. Foto: Reuters
Luka Dončić je zaznamoval Evropo kot še noben slovenski košarkarski najstnik do zdaj. Foto: Reuters
Dončić v Beogradu ni želel govoriti o NBA
Dončić v Beogradu pobral vsa priznanja
Dončić najmlajši dobitnik nagrade MVP
Luka Dončić postal MVP Evrolige

Komaj 19-letni mladenič še naprej navdušuje športno javnost, zato je tokrat v ospredju Športnega SOS-a. Ta konec tedna je na sporedu tudi finale Lige prvakov, zato z enim očesom pogledujemo tudi proti Kijevu. Še vedno ste vabljeni k pošiljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.164. Ali je kdo v Evropi v eni košarkarski sezoni osvojil naslov evropskega prvaka z reprezentanco, klubskega prvaka stare celine, hkrati pa je prejel še
naslov MVP (tako v rednem delu kot na zaključnem turnirju)?
Aleš Rabzelj

Luka Dončić je prvi košarkar, ki izpolnjuje vsa našteta merila. Septembra je s Slovenijo postal evropski prvak, prejšnji konec tedna pa je z Realom postal še evropski klubski prvak, hkrati pa je prejel nagrado MVP tako za redni del kot za zaključni turnir.

Nagrado MVP za nastope v rednem delu Evrolige sicer podeljujejo šele od sezone 2004/2005 naprej, ko je to lovoriko osvojil Američan Anthony Parker. Še pred uvedbo te lovorike so bili še trije košarkarji, ki so osvojili vse mogoče lovorike, prav vsi pa prihajajo z območja nekdanje Jugoslavije.

Aprila 1989 je Dino Rađa z Jugoplastiko osvojil Pokal državnih prvakov, na zaključnem turnirju v Münchnu je prejel nagrado MVP, dva meseca pozneje pa je z Jugoslavijo v Zagrebu postal še evropski prvak.

V Zagrebu je evropski prvak postal tudi Toni Kukoč, ki je nato z Jugoplastiko evropski klubski prvak postal tudi leta 1990, na turnirju v Zaragozi je tokrat on prejel nagrado MVP. Serijo je nadaljeval tudi leta 1991, ko je s splitskim klubom slavil v Parizu in spet dobil nagrado MVP, nato pa z Jugoslavijo še zadnjič postal evropski reprezentančni prvak. Na tistem turnirju v Italiji je igral tudi Jure Zdovc, a je zaradi začetka vojne ekipo zapustil še pred finalom.

Zadnji v tej vrsti je Dejan Bodiroga, ki je z Jugoslavijo septembra 2001 postal evropski prvak, nato pa si je maja 2002 s Panathinaikosom pokoril še Evroligo. Na turnirju v Bologni je prejel tudi nagrado MVP zaključnega turnirja.

Kot rečeno, MVP za redni del podeljujejo od leta 2005 naprej, od takrat je dosežek prej omenjenih ponovil še Juan Carlos Navarro. Sloviti Španec je leta 2009 postal evropski reprezentančni prvak, nato pa je spomladi 2010 z Barcelono postal še klubski prvak, na zaključnem turnirju je prejel tudi nagrado MVP. Za popoln četverček mu je manjkala samo nagrada MVP rednega dela Evrolige, to nagrado je takrat prejel Srb Miloš Teodosić. Navarro je MVP rednega dela postal sicer eno sezono prej.

1.165. Letos se je pripetilo, da je tako v nogometni Ligi prvakov kot košarkarski Evroligi finalist Real Madrid. Torej gre za moštvi iz iste "institucije". Se je to že kdaj v zgodovini zgodilo in ali sta morda kasneje oba osvojila naslov? Torej, da si je eno mesto oz. klub podredil dva najpopularnejša športa v Evropi?
Klemen Podkrajšek

Nikoli se še ni zgodilo, da bi klub iz iste institucije v isti sezoni osvojil tako Ligo prvakov kot Evroligo. Temu podvigu je bil največkrat blizu prav madridski Real.

Letos je namreč že četrti primer, ko so tako nogometaši kot košarkarji igrali v finalu najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Prvič je bilo to leta 1962, ko sta tudi edinkrat oba klonila. Nogometaši so klonili pred Benfico, košarkarji pa pred Dinamom iz Tbilisija.

Vsega dve leti pozneje sta bila spet oba v finalu, nogometaši so izgubili proti Interju, košarkarji pa so premagali Spartak Brno.

Do naslednjega podobnega scenarija je bilo treba čakati kar pol stoletja. Leta 2014 so nogometaši v finalu premagali mestne tekmece Atletico, košarkarji pa so morali priznati premoč Maccabiju. Letos lahko prvič oba združita naslov, košarkarji so po zmagi nad Fenerbahčejem že stopili na evropski prestol, nogometaše v soboto čaka finale proti Liverpoolu.

Če pa upoštevamo samo mesta (in ne strogo institucije), ima Madrid še en tak dvojček. Košarkarji Reala so leta 1974 postali evropski prvaki, nogometaši Atletica pa so izgubili proti Bayernu. Še dve italijanski mesti imata podoben izkupiček. Leta 1967 je imel v obeh finalih predstavnika Milano. Nogometaši Interja so izgubili proti Celticu, košarkarji Milana pa proti Realu. Leta 1984 pa je bil v središču športne javnosti Rim. Košarkarji Rome Virtusa so v finalu premagali Barcelono, nogometaši Rome pa so na svojem stadionu po streljanju 11-metrov izgubili proti Liverpoolu.

Dončić v Beogradu ni želel govoriti o NBA
Dončić v Beogradu pobral vsa priznanja
Dončić najmlajši dobitnik nagrade MVP
Luka Dončić postal MVP Evrolige