Andres Iniesta je nase opozoril že leta 2003, ko je s Španijo na svetovnem prvenstvu do 20 let osvojil drugo mesto. V finalu je bila boljša Brazilija z 1:0. Foto: Reuters
Andres Iniesta je nase opozoril že leta 2003, ko je s Španijo na svetovnem prvenstvu do 20 let osvojil drugo mesto. V finalu je bila boljša Brazilija z 1:0. Foto: Reuters
Ronaldinho in Andres Iniesta
Ligo prvakov je prvič osvojil leta 2006, ko je bil glavna zvezda ekipe Ronaldinho. Foto: Reuters
Andres Iniesta
Za svoj vrhunec je poskrbel leta 2010, ko je zadel v finalu svetovnega prvenstva in Španiji priboril naslov. Foto: Reuters
Andres Iniesta, Lionel Messi in Xavi
Trojček Andres Iniesta, Lionel Messi in Xavi je bil zaslužen za številne lovorike. Leta 2010 so bili prav vsi trije finalisti za zlato žogo. Nagrado je prejel Argentinec, Iniesta je bil drugi, Xavi pa tretji. Foto: Reuters
Andres Iniesta
V zadnji sezoni v dresu Barcelone je osvojil državno prvenstvo in pokal. Foto: Reuters

Ta konec tedna se končuje špansko nogometno prvenstvo. Naslov si je že zdavnaj zagotovila Barcelona, od katere se po letošnji sezoni poslavlja Andres Iniesta. O njegovi vrednosti in vplivu tokrat odgovarjamo na portalu Športni SOS. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.161. Občutek imam, da zadnjih nekaj let Barcelona na El Clasicih vedno dobi več točk od Real Madrida. Letos je dobila štiri, Real pa eno. Zanima me, kakšno je točkovno razmerje zadnjih 15 let, torej v obdobju neponovljivega trojčka Xavi-Iniesta-Messi?

Sandi Pavec

V zadnjih 15 sezonah sta se večna tekmeca v vseh tekmovanjih srečala 45-krat, več uspeha pa so res imeli Katalonci, ki so skupaj zbrali 70 točk, Real pa 55 (če tudi zmago na pokalnih tekmah in Ligi prvakov ovrednotimo s tremi točkami, remi pa z eno). Podrobnosti so v spodnji tabeli.

TekmovanjeBARREMIREAGoli
La liga - Camp Nou65427:18
La liga - Santiago91536:25
Pokal1237:10
Superpokal21310:13
Liga prvakov1103:1
Prijateljske1003:2
SKUPAJ20101586:69

Opombi:
- V stolpcu BAR so zmage Barcelone, v REA pa Reala.
- V stolpcu Goli je razmerje v zadetkih s stališča Barcelone. Ta je torej na vseh skupnih tekmah dala 86 golov, prejela pa 69.

Bralec Sandi ima torej prav, Barcelona ima pet zmag več, glavnino prednosti pa si je nekoliko presenetljivo nabrala na gostujočih prvenstvih, kjer je dobila devet od 15 tekem.

1.162. Od evropskega nogometa se poslavlja legendarni Andres Iniesta. Če imam točne informacije, potem je Iniesta edini nogometaš, ki je bil proglašen za igralca tekme na treh različnih finalnih tekmah, torej na finalu svetovnega prvenstva, Eura in Lige prvakov. Kateremu nogometašu je to uspelo vsaj dvakrat?
Sandi Pavec

Najboljšega nogometaša na podobnih tekmah izbirajo relativno malo časa (v zadnjih 15-20 letih). V tem obdobju je Iniesta res edini, ki je bil za igralca tekme razglašen v finalih vseh treh omenjenih tekmovanjih. Leta 2010 je odločil finale svetovnega prvenstva, dve leti pozneje je bil izbran za igralca finala evropskega prvenstva, leta 2015 pa finala Lige prvakov.

Več kot eno tovrstno priznanje ima le še Zinedine Zidane. Leta 1998 je s Francijo postal svetovni prvak, leta 2002 pa je z Realom zablestel v finalu Lige prvakov.

1.163. V zadnjih 20 letih je v Evropi igralo veliko odličnih vezistov. Zanimajo me posamezniki, ki so zmagovali na največjih tekmovanjih tako s klubom kot tudi z reprezentanco. Na misel mi tako pridejo Zidane, Pirlo, Iniesta, Xavi, Schweinsteiger, Kroos ... Kdo ima skupno največ naslovov? Stavim na Iniesto, ki jih ima precej več kot 30.
Sandi Pavec

Če se omejimo na veziste, ki so v zadnjih 20 letih z reprezentanco osvojili naslov svetovnega prvaka, potem je na vrhu te lestvice res Andres Iniesta. V spodnji tabeli so vsi, ki so s klubi in reprezentanco osvojili več kot 20 lovorik.

IgralecLovorike
Andres Iniesta35
Xavi31
Sergio Busquets29
Pedro23
Toni Kroos21

Opomba: Prvi štirje so večino lovorik osvojili z Barcelono in Španijo (Xavi tri z Al Sadom, Pedro pa eno s Chelseajem).