Lionel Messi je na vrhu številnih lestvic. Foto: Reuters
Lionel Messi je na vrhu številnih lestvic. Foto: Reuters
Jan Oblak
Jan Oblak spada med najboljše vratarje na svetu. Foto: Reuters
Loic Ravenel
Avtor raziskave je Loic Ravenel, intervjuju s Francozom boste lahko kmalu prisluhnili na podkastu Številke. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Njegov začetek se razlikuje od ene nogometne dežele do druge, ponekod se je tako že začel, večinoma pa se končuje z avgustom oziroma na prvi septembrski dan. Odškodnine ob prestopih so v zadnjem desetletju poletele v nebo, zato analitiki nestrpno pričakujejo, kaj bo prinesel prestopni rok.

Raziskovalna skupina Football Observatory je tako opravila obsežno raziskavo, v kateri je razvrstila nogometaše v elitnih petih evropskih ligah po tržni vrednosti. Pri tem so upoštevali različne dejavnike (uspešnost, igralno mesto, sodelovanje v reprezentanci, dolžina pogodbe, starost ...). Na samem vrhu se je znašel Lionel Messi, na drugem mestu pa je njegov soigralec v Barceloni Neymar. Raziskovalci predvidevajo, da bo Brazilec na vrhu kmalu prehitel Messija, saj je pet let mlajši. Na tretjem mestu je Cristiano Ronaldo (Real Madrid), ki je sploh edini v prvi stoterici igralcev, ki je starejši od 30 let.

Na lestvici se je znašlo tudi pet vratarjev, med katerimi je tudi Jan Oblak (Atletico Madrid). V tabeli je prva deseterica in vsi vratarji.

NogometašKlubOcena
Lionel MessiBarcelona211,1
NeymarBarcelona201,5
Cristiano RonaldoReal Madrid137,8
Antoine GriezmannAtletico Madrid120,2
Harry KaneTottenham112,5
Anthony MartialManchester Utd111,8
Luis SuarezBarcelona105,8
Paulo DybalaJuventus104,5
Sergio AgüeroManchester City96,8
Paul PogbaJuventus90,4
.........
35. CourtoisChelsea 48,4
41. de GeaManchester Utd46,4
55. Jan OblakAtletico Madrid40,8
72. NeuerBayern35,7
98. HartManchester City29,8

Opomba: Vrednost je navedena v milijonih evrov.

Med prvo stoterico je kar 46 igralcev iz angleške nogometne lige, ki si zaradi finančnih zmožnosti lahko privoščijo dražje nakupe. Ta podatek se ujema tudi s tem, da je ravno v Premier league najvišji odstotek tujih nogometašev.

Seznam igralcev, ki naj bi bili prodani
Raziskovalna skupina je naredila tudi seznam 20 nogometašev, ki imajo tržno vrednost višjo od 25 milijonov evrov in za katere predvidevajo, da imajo največjo verjetnost, da bodo v prihajajočem prestopnem roku prodani. To so: Gonzalo Higuain (Napoli), Alexandre Lacazette (Lyon), Michy Batshuayi (Marseille), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Romelu Lukaku (Everton), Carlos Bacca (Milan), Bernardo Silva (Monaco), Andre Gomes (Valencia), Leroy Sane (Schalke), Mauro Icardi (Inter), Shkodran Mustafi (Valencia), Ross Barkley (Everton), Koke Resurreccion (Atletico Madrid), Hakan Calhanoglu (Leverkusen), Paco Alcacer (Valencia), Henrik Mkhitaryan (Borussia Dortmund), Ilkay Gündogan (Dortmund), Sadio Mane (Southampton) in Jamie Vardy (Leicester).

Lani so bili pri tej napovedi zelo uspešni, saj je 12 igralcev zamenjalo klub, pet igralcev pa je podaljšalo pogodbe s trenutnimi delodajalci, le trem pa se status ni spremenil.