Siniša Mihajlović je med največjimi mojstri izvajanja prostih strelov. Foto: EPA
Siniša Mihajlović je med največjimi mojstri izvajanja prostih strelov. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši nogometni vprašanji (še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj, ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1572. Ali je kateri nogometaš v zgodovini postavil "hat-trick" s prostimi streli?
Žiga V.

Hat-tricki so že sami po sebi redki, razumljivo pa je, da so še toliko redkejši v obliki, ki jo navaja bralec Žiga. Nekaj sem jih vseeno našel, v nadaljevanju so razvrščeni po kronološkem redu.

1994: Giuseppe Signori
Pregled začenjamo v Italiji, kjer je leta 1994 tri gole s prostih strelov dosegel Giuseppe Signori. Italijan je blestel ob zmagi Lazia nad Atalanto s 3:1. Pri drugem golu je sicer dobil kratko podajo s prostega strela.

1997: Ray McKinnon
Skok na Otok, kjer so v škotskem prvenstvu hat-trick videli leta 1997. Ray McKinnon je bil kreator domače zmage nad Dundeejem s 3:2. Kot je sam povedal po tekmi, poprej na nobeni tekmi ni dosegel več kot enega zadetka.

1997: Kostas Frantzeskos
Istega leta je tak trojček uspel tudi Kostasu Frantzekosu, ki se je v zgodovino vpisal na tekmi PAOK – Kastoria. Zanimivo, Grk ni bil pretirano natančen pri 11-metrovkah, zato se je nekoč pošalil, da bo ob naslednjem izvajanju najstrožje kazni med žogo in vratarja postavil še živi zid.

1998: Marcos Assuncao
Še vedno smo ob koncu prejšnjega stoletja. Tekma brazilskega pokala med Santosom in Bahaio končala s 3:3. Vse tri gole za Santos je dosegel Marcos Assuncao.

1998: Siniša Mihajlović
Redka mojstrovina je uspela še enemu igralcu Lazia, to je bil Siniša Mihajlović, ki je omenjeni hat-trick dosegel 13. decembra 1998, ko je Lazio premagal Sampdorio s 5:2.

2015: Cristiano da Silva
In še najbolj svež primer, ki je prišel na naše radarje. Zgodilo se je pred petimi leti, junak pa je bil Cristiano da Silva, ki je tri gole dosegel na Japonskem (Kašima Rejsol - Vegalta Sendaj).

1573. Zanima me razmerje osvojenih državnih nogometnih naslovov med domačimi in tujimi trenerji?
Žiga V.

Razmerje je krepko v korist domačih trenerjev (25:4).