Denver je leta 1994 presenetil Seattle na krilih Dikembeja Mutomba. Seattle je imel takrat izjemno močno ekipo (Shawn Kemp, Gary Payton, Detlef Schrempf, Ricky Pierce, Kendall Gill, Sam Perkins so imeli povprečje višje od 12 točk). Foto: EPA
Denver je leta 1994 presenetil Seattle na krilih Dikembeja Mutomba. Seattle je imel takrat izjemno močno ekipo (Shawn Kemp, Gary Payton, Detlef Schrempf, Ricky Pierce, Kendall Gill, Sam Perkins so imeli povprečje višje od 12 točk). Foto: EPA
Allan Houston
Allan Houston je blestel v skrajšani sezoni 1998/1999. Foto: EPA
San Antonio - Memphis
Košarkarji Memphisa so leta 2011 obračun proti San Antoniu dobili predvsem zaradi igre pod obročema. Foto: EPA
Košarkarji LA Lakersov
Boston - LA Lakers je bil zadnjič finalni par leta 2010, ko so Jezerniki serijo dobili s 4:3. Foto: EPA

V soboto se začenja končnica Lige NBA, tokratna vprašanja v Športnem SOS-u pa so namenjana ravno temu dogodku.

Še vedno ste vabljeni, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila odgovor.


266. Koliko osmim nosilcem je v prvem krogu končnice Lige NBA uspelo izločiti prvega nosilca v svoji konferenci?

Žiga

Letos mineva 30 let, odkar v končnici Lige NBA sodeluje po 16 ekip, v vsaki konferenci pa so ekipe razdeljene od prvega do osmega nosilca. V tem času se je petkrat zgodilo, da je osmi nosilec v posamezni konferenci ugnal prvega. Letošnja para prvega in zadnjega nosilca sta Indiana - Atlanta ter San Antonio - Dallas.

1994: Seattle (1) - Denver (8) 2:3
Seattle je v seriji vodil že z 2:0, nato so Nuggetsi dobili tri zaporedne tekme, zadnji dve celo po podaljšku. Denver je nato v konferenčnem polfinalu izgubil proti Utahu s 4:3. Tudi v tej seriji bi se kmalu ponovila ista zgodba, saj je Jazz vodil že s 3:0, Denver je izenačil na 3:3, a nato odločilno tekmo izgubil z 91:81.

1999: Miami (1) - New York (8) 2:3
Vse lihe tekme so dobili Knicksi, obe sodi pa Heati. Zadnja tekma se je končala z izidom 78:77, zadnji koš je le osem desetink pred sireno dosegel Allan Houston. New York je nato postal edini osmi nosilec, ki se je prebil do velikega finala. V konferenčnem polfinalu je pometel z Atlanto (4:0), nato pa izločil še Indiano (4:2). V velikem finalu je bil boljši San Antonio (4:1), ki je osvojil svoj prvi naslov prvaka.

2007: Dallas (1) - Golden State (8) 2:4
To je bil prvi primer, ko je osmi nosilec slavil zmago v seriji na štiri zmage. Golden State se je v končnico uvrstil prvič po 13 sezonah, Dallas je v rednem delu prevladoval (razmerje zmag in porazov 67-15). V seriji je bila odločilna prva tekma, ko je bil v Dallasu edini brejk. Bojevniki so nato v naslednjem krogu izpadli proti Utahu (4:1).

2011: San Antonio (1) - Memphis (8) 2:4
Enaka zgodba je bila štiri leta pozneje, ko je v omenjeni seriji gost slavil zmago le na prvi tekmi. Grizljii so nato obdržali prednost domačega igrišča. V konferenčnem polfinalu so morali priznati poraz proti Oklahomi (4:3). V spominu ostaja predvsem četrta tekma v seriji, ki jo je Oklahoma v gosteh dobila po treh podaljških (123:133) in izid v seriji izenačila na 2:2.

2012: Chicago (1) - Philadelphia (8) 2:4
Odločilni brejk se je zgodil na drugi tekmi, na kateri se je poškodoval tudi Derrick Rose (Chicago) in s tem končal sezono. Philadelphia je s tem izenačila na 1:1, moštvi pa sta nato vselej zmagali v svoji dvorani. Zadnja tekma se je končala z izidom 79:78. Philadelphia je v naslednjem krogu izpadla proti Bostonu (4:3).

267. Kolikokrat sta v finalu Lige NBA zaigrala prva nosilca tako Vzhodne kot Zahodne konference?
Nina K.

Od sezone 1983/1984, odkar v končnici igra po 16 ekip, se je to zgodilo desetkrat. Sprva je bil to zelo pogost pojav, med letoma 1984 in 2000 sta se v finalu devetkrat pomerila prva nosilca obeh konferenc, od takrat pa le še enkrat. Leta 2008 sta se za naslov pomerila Boston in LA Lakersi, prvaki pa so postali Kelti, ki so dobili serijo na šestih tekmah.

268. Ali je Boston - LA Lakers najpogostejši par v finalu Lige NBA?
Kenan

Res je, par Boston - LA Lakers je z naskokom najpogostejši par v finalih Lige NBA. Najuspešnejši ekipi v zgodovini lige imata skupaj skoraj polovico vseh naslovov (33 od 67), v finalu pa sta med seboj igrali 12-krat. Precej boljši izkupiček imajo Kelti (9:3). Navedeni so vsi pari, ki so se v finalu srečali vsaj dvakrat. Pri ekipah, ki so se selile (denimo Minneapolis/LA Lakers), je navedeno le trenutno ime ekipe.

12: Boston Celtics - LA Lakers (9:3)
6: LA Lakers - Philadelphia 76ers (5:1)
5: LA Lakers - New York Knicks (4:1)
4: Boston Celtics - Atlanta Hawks (3:1)
3: Detroit Pistons - LA Lakers (2:1)
2: Oklahoma Thunder - Washington Wizards (1:1)
2: Boston Celtics - Houston Rockets (2:0)
2: Chicago Bulls - Utah Jazz (2:0)
2: Miami Heat - Dallas Mavericks (1:1)