Philippu Gilbertu (v sredini) sta na zmagovalnem odru Lombardije leta 2009 družbo delala drugi Samuel Sanchez in tretji Aleksandr Kolobnev. Foto: EPA
Philippu Gilbertu (v sredini) sta na zmagovalnem odru Lombardije leta 2009 družbo delala drugi Samuel Sanchez in tretji Aleksandr Kolobnev. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS smo pred zadnjim spomenikom sezone kolesarsko obarvani. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1815. Pred Lombardijo me zanima, kolikokrat v zadnjih 30 letih je zmagovalec te dirke v pripravah na to dirko dobil kakšno od enodnevnih klasik, ki so na sporedu v času po svetovnem prvenstvu?
Marko Podjed

Sorodna novica Izjemni Roglič dobil najstarejšo klasiko na svetu

Preveril sem vse dirke v obdobju 1990−2019, lanske dirke namreč nisem upošteval, ker je bila zaradi premešanega pandemskega koledarja izpeljana že sredi avgusta (pred svetovnim prvenstvom).

V tem času se je v dobri tretjini primerov (11 od 30) zgodilo, da je zmagovalec Lombardije v pripravi na zadnji spomenik sezone dobil vsaj eno dirko. Najboljše priprave je imel Philippe Gilbert, ki je leta 2009 pred Lombardijo dobil vse tri pripravljalne dirke (Coppa Sabatini, Pariz−Tours in Dirko po Piemontu).

Pri tem je sicer treba poudariti, da je v različnih letih minilo različno tednov od svetovnega prvenstva pa do same Lombardije. V zadnjih 30 letih sta v istem časovnem oknu več kot eno zmago slavila le še Švicarja Tony Rominger (1992) in Pascal Richard (1993), ki sta dobila po dve dirki.

1816. Ali se je v tem času zgodilo, da kakšen zmagovalec Lombardije sploh ni vozil nobene dirke po svetovnem prvenstvu?
Marko Podjed

To se je zgodilo v dveh primerih. Leta 2000 se je to zgodilo Latvijcu Raimondasu Rumšasu, leta 2014 pa Danu Martinu. V obeh primerih je bilo med svetovnim prvenstvom in Lombardijo le šest dni razlike.