Verstappen in Hamilton sta spisala eno najbolj vznemirljiv sezon v zgodovini formule ena. Foto: EPA
Verstappen in Hamilton sta spisala eno najbolj vznemirljiv sezon v zgodovini formule ena. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS po koncu sezone formule ena odgovarjamo na vaša vprašanja o kraljici bencinskih športov.

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Slaba Hamiltonova sredina sezone, Verstappnovo izzivanje sreče poplačano

1855. Pisali ste, da sta Max Verstappen in Lewis Hamilton kar na 14 letošnjih dirkah hkrati končala na prvem in drugem mestu. Ali je to rekord?
Peter Novak

Tako je, nikoli do zdaj se še ni pripetilo, da bi se kar 14 dirk v isti sezoni končalo z razpletom, da bi tako svetovni prvak kot podprvak hkrati končala na prvem in drugem mestu (ne glede na vrstni red).

Prejšnji rekord je iz sezone 2015, ko sta Lewis Hamilton in Nico Rosberg na 12 dirkah priborila Mercedesu dvojno zmago. V teh scenarijih je bilo rahlo uspešnejši Hamilton, ki je slavil sedemkrat, Rosberg pa petkrat. V tisti sezoni je Britanec tudi osvojil naslov svetovnega prvaka.

V spodnji tabeli je vseh pet sezon, ko sta najboljša dirkača sezone na vsaj kot polovici vseh dirk hkrati končala na prvem ali drugem mestu.

SezonaPrvakPodprvakSkupajOdstotek
2021Verstappen (7)Hamilton (7)14/2263,6
2015Hamilton (7)Rosberg (5)12/1963,2
1988Senna (7)Prost (3)10/1662,5
2014Hamilton (8)Rosberg (3)11/1957,9
2002Schumacher (5)Barrichello (4)9/1752,9
1952Ascari (4)Farina (0)4/850,0

Opomba: V oklepajih je število dirk, na katerih je zmagal posamični voznik.

1856. Ali se je v kakšni sezoni zgodilo, da na nobeni dirki svetovni prvak in podprvak nista hkrati končala na prvem ali drugem mestu?
Peter Novak

Tako je, v štirih sezonah smo bili priča takemu scenariju.

SezonaPrvakPodprvak
1963Jim ClarkGraham Hill
1982Keke RosbergDidier Pironi
1997Jacques VilleneuveHeinz Harald Frentzen
1999Mika HäkkinenEddie Irvine

Opomba: Leta 1997 je na drugem mestu sprva končal Michael Schumacher, a je izgubil vse točke, ker se je na finalu sezone zaletel v Jacquesa Villeneuva. A zanimivo: četudi bi Schumacher ostal na drugem mestu, v tisti sezoni nismo niti enkrat videli razpletu, da bi bila hkrati Villeneuve in Schumacher vsaj na eni dirki hkrati na prvem in drugem mestu.

1857. Ali se je v takih scenarijih 1-2 kdaj zgodilo, da bi podprvak v primeru dvojnih zmag večkrat končal na najvišji stopnički kot pa prvak?
Peter Novak

Prost in Senna sta bila definicija rivalstva, ki je preseglo marsikatero mejo. Foto: AP
Prost in Senna sta bila definicija rivalstva, ki je preseglo marsikatero mejo. Foto: AP

Formula ena je v dolgi zgodovini ponudila tudi nekaj takih razpletov, omenimo le dva ekstrema iz sezon 1987 in 1989, ko je podprvak dobil štiri take dirke, prvak pa niti ene (a je seveda dovolj točk zbral na drugih dirkah).

Leta 1987 je prvak postal Nelson Piquet, ki je dobil tri dirke, a niti na eni od teh se na drugo mesto ni uvrstil podprvak Nigel Mansell. Na drugi strani je Britanec dobil šest dirk, na štirih od teh pa mu je bil Piquet takoj za petami.

Dve leti pozneje je krona pripadla Alainu Prostu, ki je v celotni sezoni dobil štiri dirke, prav na vseh teh pa je podprvak Ayrton Senna odstopil. Brazilec je na drugi strani zmagal kar šestkrat, na štirih od teh se mu je najbolj približal Prost.