Spomin na leto 1996. Foto: AP
Spomin na leto 1996. Foto: AP

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaše kolesarsko vprašanje. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1792. Ali je katera ekipa na kateri od tritedenskih dirk osvojila tri majice s tremi različnimi kolesarji (ne šteje torej primer Tadeja Pogačarja, ki je na zadnjih dveh Tourih osvojil tri majice)?
Beno Balažič

Na tritedenskih dirkah se je že več kot 60-krat zgodilo, da sta vsaj dve majici osvojila (dva) kolesarja iste ekipe, a samo štirikrat se je pripetilo, da so različne majice pobrali kar trije kolesarji iz iste ekipe.

Zgodovina se je prvič pisala prav na Vuelti, bilo je daljnega leta 1974, ko so dominirali člani ekipe Kas Kaskol. Dirko je dobil Španec Jose Manuel Fuente, seštevek najboljšega po točkah je pripadel njegovemu rojaku Domingu Perureni, v sprintih pa je bil najboljši še en Španec Javier Elorriaga. Takrat je dirko v končnem seštevku v najboljši osmerici končalo kar pet kolesarjev te ekipe.

Greg LeMond je leta 1986 dobil prvega pd treh Tourov. Foto: AP
Greg LeMond je leta 1986 dobil prvega pd treh Tourov. Foto: AP

Preostali trije primeri so se zgodili na Dirki po Franciji, Tour je bil leta 1986 v znamenju La Vie Claire, ki je bila ustanovljena le dve leti prej. Dirko je dobil Američan Greg LeMond, drugo mesto je pripadlo njegovemu moštvenemu kolegu Bernardu Hinaultu, ki pa se je zadovoljil s končno zmago v seštevku najboljšega v gorskih ciljih ter borbenega kolesarja. Tudi LeMond je dirko končal z dvema majicama, pripadla mu je tudi tista za najboljšega v kombinaciji (to majico so prenehali deliti leta 1989). Majica za najboljšega debitanta pa je pripadla Američanu Andrewu Hampstenu. Ta seštevek danes poznamo kot majico za najboljšega mladega kolesarja.

Selimo se v leto 1989, ko so majice osvojili trije člani ekipe PDM Concorde. Sean Kelly je bil najboljši po točkah in sprintih, Gert-Jan Theunisse je bil najboljši hribolazec, Stevenu Rooksu pa je pripadla sploh zadnja majica za zmago v kombinaciji.

Najbolj svež tovrstni scenarij se je spisal leta 1996, ko so na francoski pentlji dominirali člani nemške ekipe Team Telekom. Dirko je dobil Danec Bjarne Riis, skupno drugo mesto je osvojil Jan Ullrich, ki pa se je zadovoljil z belo majico. Zelena majica najboljšega po točkah pa je pripadla Eriku Zablu.

Zadnji dvojček se je pripetil pred štirimi leti, ko je kolesar Sunweba Warren Barguil na Touru dobil majico za najboljšega hribolazca in najbolj borbenega tekmovalca, njegov kolega Michael Matthews pa je osvojil seštevek najboljšega po točkah.