Podkast SOS-odmev, 67. del (4. sezona, 6. epizoda)

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta po seriji kolesarskih podkastov tokrat govorila o Ligi NBA. Analitik Iztok Franko je v pogovoru, ki je bil posnet v ponedeljek, najprej opisal poletno dogajanje v Dallasu: "Zgodila se je revolucija v organizaciji kluba, saj sta se zamenjala trener in športni direktor. Veliko je bilo pranja umazanega perila. A nato se je izkazalo, da do prave revolucije ni prišlo, ker na vrhu ostaja Mark Cuban. Na drugi strani pa ni bilo skoraj nikakršne sledi revolucije na igralski strani. To je ekipa, ki jo gledamo zadnja 2, 3 leta. Pripeljali so sicer nekaj novih igralcev (Reggie Bullock, Sterling Brown, Frank Ntilikina ...). To niso zveneča imena, niti niso košarkarji, ki bi delali veliko razliko. To so bolj igralci, ki bodo povzročili manjšo optimizacijo, ekipa je bolj ali manj ista."

Jason Kidd je osvojil dva naslova prvaka – prvega kot igralec v Dallasu (2011), drugega pa kot pomočnik trenerja v LA Lakersih (2020). Foto: Reuters
Jason Kidd je osvojil dva naslova prvaka – prvega kot igralec v Dallasu (2011), drugega pa kot pomočnik trenerja v LA Lakersih (2020). Foto: Reuters

Kidd se v vlogi trenerja še ni izkazal
Menjava trenerske garniture je dala predsezoni malce večjo težo. Ta običajno ne igra prav posebne vloge, a Dallas jo je vzel resneje kot običajno, kar se je odražalo tudi v štirih zmagah, brez poraza. "Ogledal sem si vse štiri tekme. V nasprotju z večino drugih klubov, kjer se niso dogajale spremembe v trenerskem štabu, je bila predsezona res pomembnejša. Novi trener Jason Kidd je resda legenda Dallasa, s katerim je tudi osvojil naslov, a na startu nima veliko dobroimetja. Kar se tiče trenerske kariere, ima zelo neprepričljiv CV. Njegovi epizodi v Brooklynu in Milwaukeeju sta se slabo končali, to ne velja le za uspeh, ampak tudi za osebno raven. Ko je zapuščal klube, je za seboj pustil čudno zgodbo. Večina navijačev ga je pričakala s skepso. Hitro so začeli s spremembo igre. Če je kader zelo podoben lanskemu, pa je neprimerno bolj zdrav. Lani je začetek marsikoga presenetil, Dončić je govoril o neoptimalni pripravljenosti, Porzingis je zamujal zaradi operacije, Powell je okreval po poškodbi, kmalu pa jih je udaril še covid," je Franko povzel razliko.

Letos si veliko prizadevajo za kemijo
Rick Carlisle
je bil nepogrešljiva stalnica v Dallasu, saj je vlogo trenerja Mavsov opravljal od leta 2008. "Carlisle je bil odličen trener na področjih taktike in napada, tu je bil res mojster, a njegova zgodba v Dallasu se je izpela. Več kot desetletje je bil v Dallasu, je trener stare šole. A ni bilo prave kemije, praktično ni bilo igralca, ki ne bi bil vesel njegovega odhoda. Veliko se prizadeva za kemijo, predvsem med Dončićem in Porzingisom. Njun odnos je trenutno videti precej boljši kot lani," pravi Franko.

Vabljeni k poslušanju
Kidd želi pospešiti hitrost Dallasove igre. Foto: AP
Kidd želi pospešiti hitrost Dallasove igre. Foto: AP

Porzingis na štirico tudi zaradi obrambe
Eden od ciljev novega režima je večja vključenost Kristapsa Porzingisa v ekipo, ob tej temi je bil Franko slikovit: "Ko je Kidd prevzel klub, je namenoma potisnil Porzingisa v ospredje, saj si ga želi dvigniti na raven, na kateri je bil med igranjem v New Yorku. Kidd je za Dončića uporabil zanimivo metaforo, da je kot Pablo Picasso, ki pa še ni uporabil vseh barv v svoji paleti. Ni bilo treba ugibati, katera barva je neuporabljena, tu je bil mišljen predvsem Porzingis. Kidd si želi, da bi bil spet aktiven košarkar, ne pa kot nekdo, ki stoji v kotu in razteguje obrambo. Porzingis zdaj igra štirico ob Dwightu Powllu. To je zame presenečenje, ker prinaša paradoks. Kidd želi Latvijca čim bolj vpeti v igro in mu ponuditi čim več metov, a to je ob Powllu malce problematično. Powell je center, njegova glavna funkcija v napadu je igranje pick and rolla z Dončićem. Če ni postavljen v to vlogo, napad ne deluje najbolje, ker ni igralec, ki bi bil nevaren z metom od daleč in ga običajno ne pokrivajo. Menim, da je Kidd postavil Porzingisa na štirico, da ga malo varčujejo pri igri v obrambi."

Frankova idealna prva peterka
Franko ravno bere biografijo Giannisa Antetokounmpa: "Tam je tudi zanimiv del o Jasonu Kiddu. Iz vsega zapisanega se mi zdi, da je Kidd zelo trmast. Glavna okrepitev Reggie Bullock za zdaj še ni veliko igral. Dallas bi bil vsaj napadalno najbolje videti s Porzingisom na petici, v peterko pa bi postavil še Doriana Finneya Smitha, Bullocka, Tima Hardawayja in Dončića. Se pravi center Porzingis, dva dobra strelca in Finney Smith, ki je kompetenten strelec. Po drugi strani pa moramo razumeti, da skušajo vseeno Porzingisu zmanjšati obremenitev, da se ne tepe s težkimi centri ... To, da igra ob še enem visokem igralcu, je bolj zaradi obrambe, dostikrat pa se to pozna pri slabšem 'spacingu' in potem na igrišču vidimo čudne položaje."

Idealen Dončićev partner? Davis.
Gost je odgovarjal tudi na vprašanje poslušalcev. Nekdo ga je vprašal, kdo (iz celotne lige) bi bil najbolj komplementaren Dončićevi igri, analitik odgovarja: "Dallas je bil do zdaj res omejen, kar se tiče zamenjav, nikoli ni imel prav veliko možnosti. Za Dončića bi bil idealen igralec tipa Anthonyja Davisa, v Lakersih vidimo, da ta rešitev deluje. Luka bi ga znal uporabiti, izjemno mobilen je tudi v obrambi. Morda tudi kakšen krilni igralec, ki je dober v obrambi in lahko pokriva branilce in krila, dober pa je tudi pri kreaciji napada. V mislih imam igralce tipa Kawhi Leonard ali Paul George. Res pa je, da teh igralcev ni prav veliko."

Dallas je igral (pre)počasi
Luka Dončić je bil dvakrat zapored izbran v prvo peterko ligo. Pred začetkom sezone je bil omenjen med glavnimi kandidati za nagrado MVP. Franko je napisal odmeven članek o Dončićevih možnostih za to nagrado, največji minus pa je bil met za tri točke, ki je padel predvsem v zadnji četrtini, takrat je precej pogosteje metal ob izteku napada ali pa iz res težkih položajev: "To je dober primer, ki kaže, kako je šla napredna statistika v tej ligi korak naprej. Lukov met za 3 točke je 35 odstotkov, kar je pod povprečje lige (to se vrti okrog 38). V tej analizi sem ugotovil, da je verjetnost zadetega meta za 2 točki ves čas rasla, na drugi strani pa verjetnost trojke padala s časom tekme. Dallas je bila ekipa, ki je največ metov za 3 točke izvajala v zadnjih 4 sekundah napada. V ekipi ima največ žogo v rokah Luka, zato je on vrgel največ takih metov. Ko se je delala analiza napadov, se je videlo, da je Dallas počasi igral zadnje napade tekme. Akcija za met se je začela šele v 16., 17. sekundi, ko se je odigral pick and roll, če ni bilo pametne rešitve, je ostalo samo še nekaj sekund, v katerih smo videli Lukove mete. Tu je priložnost za izboljšavo. Kidd to želi spremeniti, zato igrajo hitreje. Ekipe pod Carlislom igrajo počasi, striktno se je držal svojih konceptov. Dallas je bil zato zadnjih pet let najpočasnejša ekipa. Igrali so počasi, kar je pomenilo tudi, da so izgubili manj žog."

Na Y-osi so točke, ki jih je v zadnji sezoni košarkar dosegel brez podaje. Pri tem je Luka Dončić neprekosljiv. Kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti. Foto: Iztok Franko
Na Y-osi so točke, ki jih je v zadnji sezoni košarkar dosegel brez podaje. Pri tem je Luka Dončić neprekosljiv. Kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti. Foto: Iztok Franko

Daleč največ točk brez podaj
Franko je ugotovil tudi, da Dončić v primerjavi s preostalimi kandidati za nagrado MVP doseže precej več brez podaje, torej si sam ustvari met: "Ko so se delale napovedi za nabor, mu nihče ni očital sposobnosti pri podajah, marsikdo pa je dvomil, če je dovolj atletski, da bi si sam ustvaril met. V tretji sezoni je dosegel 200 točk od svojega najbližjega zasledovalca v tem elementu. Bil je daleč najboljši v ligi, kar je res zanimivo na vse pomisleke. Dončić ima veliko žogo v roko, na koncu sam meče ali pa poda. Res pa je, da Dallas nima veliko dobrih opcij, kar jih potem tepe v končnici. Tam potrebuješ dva dobra igralca, ki lahko vzameta žogo in si sama ustvarita met. Tu vidim težavo pri tistih, ki stavijo na Porzingisa, a on nikoli ni bil tovrstni igralec, ki bi si znal sam ustvarjati take mete."

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, v kateri je govor še o naslednjih temah:
− Frankovo pisanje za dva ameriška medija.
− Trenerski prevetritvi Dallasa.
− Zakaj Kidd nima '100 dni trenerskega miru'.
− Kako so šli pri Dallasu zavestno v strategijo, da Dončića razbremenijo pri žogi.
− Možnostih, da se Porzingisa zamenja v drug klub.
− O Jalnu Brunsonu.
− Konceptu LA Lakersov, ki imajo zelo izkušeno ekipo.
− Preostalih trendih z začetka lige.
− Pogledi na nabor leta 2018.
− Zanimivosti o številki 67.