Najstarejši kolesar na letošnji Dirki po Franciji je Jens Voigt (RadioShack), ki bo 17. septembra letos dopolnil 42 let. Foto: EPA
Najstarejši kolesar na letošnji Dirki po Franciji je Jens Voigt (RadioShack), ki bo 17. septembra letos dopolnil 42 let. Foto: EPA
Danny van Poppel
Najmlajši kolesar, ki je začel dirko, je bil Nizozemec Danny van Poppel (Vacansoleil), ki bo 26. julija dopolnil 20 let. Foto: EPA
Kristjan Koren
Kristjan Koren s 26 leti sodi med mlajše kolesarje na dirki. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Gorenje Velenje
Aktualni slovenski prvak je Gorenje Velenje. Foto: Urban Urbanc

Športni SOS tokrat odgovarja na vprašanje o povprečni starosti kolesarjev na francoski pentlji. V drugem vprašanju pa sodeluje tudi Rokometna zveza Slovenije, ki odgovarja na vprašanje o prihodnosti slovenske rokometne lige. Še vedno ste vabljeni, da v rubriki sodelujete z vprašanji o športu in športni statistiki.

146. Zanimajo me povprečne starosti kolesarjev po ekipah, ki letos sodelujejo na Dirki po Franciji (začetno stanje - brez odstopov)?
Boštjan Prelc

Jubilejno 100. kolesarsko Dirko po Franciji je začelo 198 kolesarjev v 22 ekipah, njihova povprečna starost je 29 let in pol. Najmlajša deveterica prihaja iz ekipe Cannondale, najstarejša pa iz ekipe Team Saxo Tinkoff. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

EkipaStarost
Cannondale27 let; 5 mes
Team Europcar27; 6
Argos Shimano27; 7
Cofidis27; 9
FDJ.fr28; 1
Vacansoleil DCM28; 1
Sojasun28; 2
Team Sky28; 4
Euskaltel Euskadi28; 7
Omega Pharma Quick Step29; 0
Belkin Pro Cycling29; 0
Movistar Team29; 1
Lampre Merida29; 6
Garmin Sharp30; 0
Astana30; 1
BMC Racing Team30; 5
Team Katusha30; 6
Ag2r-La Mondiale30; 7
Orica GreenEDGE31; 5
Lotto Belisol31; 6
RadioShack Leopard32; 2
Team Saxo-Tinkoff32; 5


147. Ali Rokometna zveza Slovenije podpira idejo o razširjenem slovenskem prvenstvu?

Darjan Prašnikar

Bralec Darjan je poslal pismo z vizijo slovenskega rokometnega prvenstva:

"Pred dvema letoma so se naši klubi odločali, če bi se priključili SEHA ligi in k sreči so se odločili prav in so zavrnili nastopanje v tej ligi; kar sem mi zdi kar prav; ker ta liga ne bi kaj prida pomagala pri razvoju slovenskega klubskega rokometa. Moj osebni pogled je, da bi bilo veliko bolj primerno, če bi se klubi naših sosednjih držav priključili naši ligi; kot na primer imajo Avstrijci svoje razširjeno prvenstvo v hokeju.

Za razvoj našega rokometa bi bilo dobro, če bi imela vsaka regija vsaj en klub, za katerega bi igrali igralci iz neposredne okolice, ker to bi bilo bolje za njih; domači igralci v domačem klubu so vedno več vredni in tudi bolj se lahko poistovetijo s tem klubom. Moja ideja bi bila, če bi vzeli najboljših osem ali deset klubov, ki bi vsak predstavljal svojo regijo; tem klubom bi se pa priključi še naši sosedi. To bi se recimo imenovala Elitna slovensko-mednarodna liga. Ostali slovenski klubi bi pa tekmovali v Prvi slovenski ligi in bi poleg starejših igralcev imeli tudi mladince iz naših najboljši klubov; ker mislim, da bi mladinci bolje napredovali ob starejših in bolj izkušenih igralcih.

Rad bi vedel, kakšno mnenje ima o tem Rokometna zveza Slovenije? Ali podpira tak sistem? Po mojem mnenju bi tako naši klubi dobili precej močnejšo konkurenco, ki bo omogočala težke tekme, kjer bi se mladinci lahko kalili, s tem pa bi lahko tudi pridobivali sponzorje."

Pobudo smo posredovali Rokometni zvezi Slovenije. Njen koordinator za stike z javnostjo Goran Cvijič tako bralcu odgovarja:

"Združenje klubov 1. NLB Leasing lige je o tem že razpravljalo in pozvalo zveze, oziroma klube iz Avstrije, Hrvaške in Madžarske do opredelitve do predloga do ustanovitve lige, ki bi delovala podobno kot deluje EBEL. Žal do danes z njihove strani nismo prejeli nobenega uradnega odziva. V mesecu juniju je združenje klubov 1. NLB Leasing lige imelo dva sestanka, na katerih je bil govor tudi o prihodnosti lige, oziroma načinu tekmovanju. 1. NLB Leasing liga ima zdaj, na osnovi uradne lestvice EHF, kjer je Slovenija peta, pravico do dveh predstavnikov v ligi prvakov in dveh v ligi EHF. V preteklosti so strokovni svet, združenje klubov in predsedstvo RZS zavračali sodelovanje najboljših slovenskih klubov v SEHA ligi, vsi skupaj pa si želimo, da bi slovensko ligo okrepili s tujimi klubi."