Sezono v elitni slovenski nogometni ligi so najbolje začeli v Domžalah, kjer so nanizali pet zaporednih zmag brez prejetega zadetka. Foto: NK Domžale
Sezono v elitni slovenski nogometni ligi so najbolje začeli v Domžalah, kjer so nanizali pet zaporednih zmag brez prejetega zadetka. Foto: NK Domžale
Atletico - Barcelona
Rekord po najdaljšem številu tekem brez remija na začetku sezone drži španska liga. Foto: EPA

Tokrat na portalu Športni SOS raziskujemo, kako pogosto so remiji na začetku sezone v štirih najmočnejših ligah na svetu.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


378. V letošnjem prvenstvu slovenske nogometne lige se je prvih 23 tekem končalo brez zmagovalca. Zanima me, kakšen je rekord v najmočnejših evropskih ligah?

Domen Uršič

23 tekem brez neodločenega izida je skoraj podvojen rekord slovenske lige, ki je pred začetkom tega prvenstva trajal 12 tekem, kar smo poročali že v enem izmed prejšnjih Športnih SOS-ov.

V štirih največjih ligah na svetu ta rekord drži španska liga. Zgodilo se je natanko pred 80 leti, v sezoni 1934/1935, ko se je prvi remi zgodil šele v 7. krogu. Pomerila sta se Barcelona in Athletic Bilbao (2:2). Takrat je v La Ligi tekmovalo po 12 klubov, kar pomeni, da se je pred tem brez remija končalo kar 36 tekem.

V Angliji je tovrstni niz 25 tekem. Tudi v tem primeru moramo za rekord kopati daleč v zgodovino - natančno v četrto sezono najstarejšega nogometnega prvenstva, z drugimi besedami v sezono 1891/1892. V četrtem krogu se je z izidom 1:1 končala tekma med Notts Countyjem in Stoke Cityjem.

Skok v Italijo. Enkrat samkrat se je prvi remi zgodil v 3. krogu, do katerega so odigrali 16 tekem. V 3. krogu sezone 1971/1972 so se nato kar štiri tekme končale brez zmagovalca (Varese - Torino 2:2, Napoli - Sampdoria 0:0, Mantova - Bologna 1:1, Cagliari - Catanzaro 0:0).

Prav posebna zgodba pa je nemško nogometno prvenstvo. Prav v vsaki sezoni v zgodovini njenega obstoja (od sezone 1963/1964) se je vsaj ena tekma v prvem krogu končala z remijem.

379. V kolikšnem odstotku se v 1. krogu največjih nogometnih lig na svetu vsaj ena tekma konča z neodločenim izidom?
Matjaž

V omenjenih štirih ligah se je v uvodnem krogu vsaj ena tekma končala brez zmagovalca v 94,3 odstotka primerov. Po ligah so odstotki naslednji:

100,0: Nemčija;
95,2: Italija;
93,9: Anglija;
90,4: Španija.