Brazilci so zadnji naslov osvojili leta 2012, ko so v finalu prvenstva na Tajskem premagali Španijo po podaljških s 3:2. Foto: EPA
Brazilci so zadnji naslov osvojili leta 2012, ko so v finalu prvenstva na Tajskem premagali Španijo po podaljških s 3:2. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS prvič odgovarjamo o futsalu, ta teden se bo namreč končalo 9. svetovno prvenstvo, ki ga gosti Litva. Izločilne boje lahko spremljate na TV Slovenija 2. V sredo bo na sporedu južnoameriški derbi med Brazilijo in Argentino, dan pozneje pa se bosta pomerila Portugalska in Kazahstan. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1809. Brazilci imajo največ naslovov svetovnega prvaka v futsalu. Najbrž imajo zaradi tega tudi najvišji odstotek zmag v boju na izpadanje?
Anže P.

Tako je, Brazilci so kar petkrat osvojili naslov svetovnega prvaka, kar pomeni, da so do vključno četrtfinala tega prvenstva skupaj odigrali 19 obračunov v boju na izpadanje, kjer so izgubili samo trikrat. V spodnji tabeli so vse reprezentance, ki imajo v bojih na izpadanje vsaj polovično uspešnost.

ReprezentancaNasloviZmagePoraziOdstotek
Brazilija516384,2
Argentina17370,0
Španija212666,7
Kazahstan02166,7
Portugalska06460,0
Italija05455,6
ZDA02250,0
Nizozemska01150,0
Azerbajdžan01150,0
Maroko01150,0

Opombi:
- v stolpcu Naslovi je število naslovov svetovnega prvaka.
- v stolpcih Zmage in Porazi pa je število zmag in porazov v obračunih na izpadanje, na koncu pa je to še preračunano v odstotke. Velja do vključno četrtfinalnih obračunov SP-ja 2021.

Več kot desetkrat so v bojih na izpadanje igrali še Rusi, ki so se na 14 temah veselili šestih zmag (42,9-odstotna uspešnost).

Španija je igrala tudi v finalu zadnjega EP-ja, ki je potekal v Sloveniji. Na koncu so zlato osvojili Portugalci. Foto: EPA
Španija je igrala tudi v finalu zadnjega EP-ja, ki je potekal v Sloveniji. Na koncu so zlato osvojili Portugalci. Foto: EPA

1810. Ali sploh kdaj na velikih tekmovanjih Špancev ni bilo vsaj v polfinalu?
Marko Lisec

Španci so velesila tega športa. Na evropskih prvenstvih so se na vseh 11 turnirjih uvrstili v polfinale (sedem zlatih medalj, po dve srebrni in bronasti medalji).

Nastopili so prav tako na vseh devetih svetovnih prvenstvih, kjer pa so se šestkrat uvrstili v polfinale. Brez tega so ostali na popolnoma prvem turnirju leta 1989 na Nizozemskem in na zadnjih dveh izvedbah. V Kolumbiji 2016 so jih v četrtfinalu izločili Rusi, na tem turnirju v Litvi pa so bili v isti fazi tekmovanja boljši Portugalci.