Številni strokovnjaki menijo, da je najmočnejša skupina smrti iz leta 1982, ko so se v drugem delu prvenstva med seboj merile Italija, Argentina in Brazilija. Slednja je dobila južnoameriški derbi s 3:1, a vseeno ostala brez polfinala. V odločilni tekmi je namreč izgubila proti Italiji s 3:2. Foto: EPA
Številni strokovnjaki menijo, da je najmočnejša skupina smrti iz leta 1982, ko so se v drugem delu prvenstva med seboj merile Italija, Argentina in Brazilija. Slednja je dobila južnoameriški derbi s 3:1, a vseeno ostala brez polfinala. V odločilni tekmi je namreč izgubila proti Italiji s 3:2. Foto: EPA
Slonica Nelly
V skupini G igrajo Nemčija, Gana, Portugalska in ZDA. Slonica Nelly je v enem od nemških živalskih vrtov takole napovedala zmago Nemcev. Foto: EPA
Luis Suarez, Joel Campbell, Wayne Rooney, Mario Balotelli
Luis Suarez, Joel Campbell, Wayne Rooney in Mario Balotelli - reprezentančni zvezdniki skupine D. Kliknite na sliko za ogled v višji resoluciji. Foto: EPA
Vicente del Bosque
Španski selektor Vicente del Bosque je po žrebu skupin za tokratno prvenstvo dejal: 'Španija prav gotovo ni v skupini smrti. Naša skupina ni najtežja, prav gotovo je še nekaj zelo zahtevnih skupin. Res pa je, da naša skupina ni najlažja.' Skupino B sicer sestavljajo Španija, Nizozemska, Avstralija in Čile. Foto: EPA
Esteban Cambiasso
Leta 2006 so v skupini C igrale Argentina, Nizozemska (po 7 točk), Slonokoščena obala (3) ter Srbija in Črna gora (0). Potnika med najboljših 16 sta bila znana že po drugem krogu, v katerem je Argentina premagala Srbijo in Črno goro kar s 6:0. Drugi zadetek na tekmi je v 31. minuti dosegel Esteban Cambiasso. Foto: EPA
Zakaj izraz skupina smrti?

Ena od bolj ustaljenih besednih zvez, ki se pojavlja predvsem na večjih turnirjih, je skupina smrti, ki je tema tokratnega Športnega SOS-a.

Svoja vprašanja o svetovnem prvenstvu v nogometu, njegovi zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


303. Kdo si je izmislil izraz skupina smrti? Katere skupine so bile na svetovnih prvenstvih označene s tem izrazom?

Peter Novak

Predhodnik izraza skupina smrti je boj velikanov (originalno giganternas kamp), ki so ga leta 1958 na svetovnem prvenstvu uporabili švedski novinarji za skupino 4, v kateri so tekmovali Brazilija, Sovjetska zveza, Anglija in Avstrija. V četrtfinale sta se prebili Brazilija in Sovjetska zveza, selecao pa je kasneje osvojil prvi naslov svetovnega prvaka.

Izraz prvič uporabljen leta 1970
Besedna zveza skupina smrti je bila prvič skovana na svetovnem prvenstvu v Mehiki 1970, kjer so mehiški novinarji s tem (izvirno grupo de la muerte) opisali skupino 3, v kateri so igrali aktualni prvaki Angleži, prvi favoriti in kasnejši prvaki Brazilci, svetovni podprvaki iz leta 1962 Čehoslovaki in Romuni.

Smrt obujena 12 let kasneje
Leta 1982 je svetovno prvenstvo gostila Španija, v drugem delu tekmovanja so v skupini C igrale Italija, Brazilija in Argentina. V polfinale je peljalo le eno mesto, tega so zasedli Italijani in kasneje tudi osvojili naslov svetovnega prvaka. Številni nogometni strokovnjaki ravno to skupino štejejo kot najmočnejšo skupino smrti do zdaj.

Popularizacija leta 1986
Izraz je postal izjemno priljubljen v Mehiki 1986, ko so v skupini E igrali Urugvaj, Zahodna Nemčija, Danska in Škotska. S skupino smrti jo je opisal selektor Urugvaja Omar Borras. Ta je po koncu skupine, iz katere v osmino finala ni napredovala le Škotska, izrekel znamenit citat: "Skupina smrti? Da, na igrišču se je res zgodil umor. Sodnik." S tem je mislil na francoskega delilca pravice Joela Quiniouja, ki je Urugvajca Joseja Batisto izključil že v prvi minuti tekme.

Letos ni izrazite skupine smrti
Na tokratnem prvenstvu sicer ni ene same skupine, ki bi po kakovosti tako izstopala, da bi ji javnost soglasno nadela omenjeni vzdevek. S skupino smrti so tako povezane kar tri skupine (B, D in G).

Včasih je pričakovanje javnosti preveliko
Izraz skupina smrti se v veliki večini uporablja pred samim turnirjem, ko predvsem mediji s svojim poročanjem ustvarjajo pričakovanje napetosti in epskih spopadov. Neredko pa se zgodi, da potem ena od ekip v skupini smrti povsem odpove in je hitro jasno, kateri ekipi bosta napredovali. Tak primer je bil na prvenstvu v Nemčiji 2006, kjer so bile v skupini C združene Argentina, Nizozemska, Slonokoščena obala ter Srbija in Črna gora, a je bilo že po dveh krogih jasno, da sta se v osmino finala prebili Argentina in Nizozemska.

Izraz se redkeje uporablja za nazaj
Nekatere skupine pa ta zveneči izraz dobijo šele po koncu turnirja. Leta 1990 je bilo na turnirju v Italiji v skupini F kar pet od šestih tekem končanih z neodločenim izidom, le Anglija je premagala Egipt, ob Angležih (4 točke) so med najboljših 16 napredovali še Irci in Nizozemci (po 3 točke). Še bolj izenačeno je bilo štiri leta kasneje v ZDA, ko so Mehika, Irska, Italija in Norveška končale z enakim številom točk (4), izpadli pa so le Norvežani (vsi so imeli razliko v zadetkih 0, a Norvežani so dosegli najmanj golov).

Eden od vidikov je Fifina lestvica. Glede na njo je bila najmočnejša skupina C na evropskem prvenstvu 1996, na katerem so igrale Nemčija (2. mesto na lestvici Fife), Rusija (3), Italija (7) in Češka (10).

Zakaj izraz skupina smrti?