Vnovični vpoklic Mihe Blažiča v reprezentanco je bil povod za tokratno vprašanje. Foto: EPA
Vnovični vpoklic Mihe Blažiča v reprezentanco je bil povod za tokratno vprašanje. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vprašanje prevajalca, pisatelja in voditelja Boštjana Gorenca − Pižame, ki je izstopil iz običajnega etosa številskih vprašanj in postavil eno, ki je vezano na ... črke. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1830. Miha Blažič si je nadel rapersko ime N’Toko po kamerunskem nogometašu, ki je igral za novomeški klub. Zdaj pa v nogometni reprezentanci igra njegov soimenjak Miha Blažič. Imamo v Sloveniji še kakšen primer takšnega prehajanja vzdevkov/imen?
Boštjan Gorenc − Pižama

Najznamenitejši primer v našem prostoru, ki prav tako povezuje kombinacijo športnik − glasbenik, je glasbenik Robert Pešut − Magnifico, ki si je vzdevek nadel po italijanskem košarkarju Walterju Magnificu, ki je igral med letoma 1979 in 2004, med drugim je z italijansko reprezentanco osvojil dve medalji na evropskem prvenstvu. Košarkar je pogosto blestel na tekmah proti Jugoslaviji, kar je tako ujezilo mladega glasbenika, da si je nalašč nadel ta vzdevek.

V nadaljevanju sem izbrskal le nekaj najbolj znamenitih primerov iz svetovnega športa.

Pele je bil najprej Dico
Vzdevki so precej običajni v brazilskem nogometu, kjer boste na hrbtih nogometašev praviloma opazili vzdevke in ne (sicer res) dolge kombinacije priimkov. Najslavnejši igralec v bogati zgodovini najuspešnejšega nogometnega naroda je brez dvoma Edson Arantes do Nascimento oziroma krajše Pele, kot ga pozna širši svet. Sloviti golgeter je najprej uporabljal drug vzdevek, ki mu ga je dosodil oče, klical ga je namreč Dico.

Kaj se je zgodilo? Dico je imel težave pri izgovarjavi vratarja nogometnega moštva Vasco da Gama. Deček je vratarjev vzdevek Bile izgovarjal kot Pile, kar je njegove vrstnike zabavalo in so ga začeli klicati Pele. Mladeniča je to na začetku precej ujezilo, a zgodovina je šla svojo pot, danes velika večina Edsona Arantesa do Nascimenta pozna kot Peleja in ne kot Dica.

Sugar Ray Robinson ime dobil po prijatelju
Iz nogometnih zelenic se selimo v boksarski ring. Sugar Ray Robinson velja za enega najuspešnejših boksarjev, bil je večkratni svetovni prvak, med drugim je bil neporažen kar na 91 zaporednih dvobojih, kar še danes velja za rekord med profesionalci. Legendarni športnik je bil rojen leta 1921 kot Walker Smith Jr. Pri 15 letih se je želel udeležiti nekega tekmovanja, a je bil precej mlajši od 18 let, kolikor so velevala pravila. Zato si je izposodil rojstno potrdilo prijatelja − uganili ste − Raya Robinsona, s čimer je lahko stopil v ring. Marsikdo ga je opisal izjemno prijaznega in sladkega, zato je kmalu k imenu pripel še 'sladkor' (sugar, ang).

Kareem Abdul-Jabbar je šestkratni prvak Lige NBA. Foto: Reuters
Kareem Abdul-Jabbar je šestkratni prvak Lige NBA. Foto: Reuters

Al' Jabbar al' al-Jabbar?
Marsikdo si ob prevzemu muslimanske vere spremeni ime, omenimo le boksarja Cassiusa Claya, ki je postal Muhammad Ali ali košarkarja Ferdinanda Lewisa Alcindorja Jr., ki si je izbral ime Kareem Abdul-Jabbar. Sloviti košarkar je igral na univerzi UCLA, kjer je nosil številko 33, z njo pa tudi igral v Ligi NBA in postal najboljši strelec v zgodovini tega tekmovanja. Upokojil se je leta 1989, takrat je obetavni igralec ameriškega nogometa Sharmon Shah štel 16 let. Med letoma 1992 in 1995 je prav tako študiral na univerzi UCLA, kjer je igral ameriški nogomet v dresu s številko 33. Zadnje leto študija se je po predlogu svojega imama preimenoval v Kareema Abdula-Jabbarja. Naslednje leto je začel igrati v Ligi NFL, kjer je nosil drese Miami, Clevelanda in Indianapolisa. Številni spremljevalci tega športa so zmotno mislili, da gre za sina slovitega košarkarja. Ta je leta 1997 tožil nogometaša, ki se je po razpletu moral preimenovati, zdaj je znan kot Abdul-Karim al-Jabbar. Majhna razlika. Kot zanimivost pa tole, kariero v Ligi NFL je končal leta 2000, v svoji statistiki je imel natančno 33 zadetkov.

Chad Johnson/Ochocinco je večino kariere igral za Cincinnati. Foto: EPA
Chad Johnson/Ochocinco je večino kariere igral za Cincinnati. Foto: EPA

Chad 85
Ko smo pri ameriškem nogometu, za konec pa še en zabaven primer, pri katerem se športnik ni poimenoval po človeku, ampak po (kot se za portal Športni SOS ne nazadnje tudi spodobi) številki. Chad Johnson je v Ligi NFL igral med letoma 2001 in 2011, pri čemer je nosil številko 85. Na to številko se je očitno tako navezal, da se je leta 2008 uradno preimenoval, v njegovih dokumentih je pisalo Chad Ochocinco. Ko so v NFL-ju praznovali mesec španske dediščine, se je tako navdušil, da se preimenoval kar v "85" v tem jeziku . Štiri leta pozneje se je pred poroko spet preimenoval nazaj v Johnsona.

Mimogrede, ko pa smo pri številkah, Boštjan Gorenc − Pižama je njega dni tudi gostoval v podkastu Številke (s klikom na spodnjo sliko boste aktivirali pogovor iz leta 2015).

Iz arhiva Številk (S1, E18): Boštjan Gorenc Pižama