Odšel je na vrhuncu. Foto: Reuters
Odšel je na vrhuncu. Foto: Reuters
Zidane: Nimam jasnega občutka, da bomo še naprej zmagovali

Francoz je prejšnji konec tedna še tretjič zapored popeljal Real do zmage v Ligi prvakov. Skupaj je v kratki trenerski karieri osvojil kar devet lovorik, v četrtek pa presenetil s slovesom. Še vedno ste vabljeni k pošiljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.175. Kdo so najuspešnejši trenerji, ki so kot igralci postali svetovni prvaki?

Toni Gruden

Najprej velja omeniti Brazilca Maria Zagalla in Nemca Franza Beckenbauerja. Sta namreč edina, ki sta najprej postala svetovna prvaka kot nogometaša, pozneje pa še kot selektorja. Zagallo se je kot igralec naslova veselil v letih 1958 in 1962, kot selektor pa je slavil leta 1970. Beckenbauer je prvič svetovni prvak postal leta 1974, na klopi pa je največji uspeh doživel leta 1990.

Rekorder svoje vrste je Zinedine Zidane, ki je z Realom trikrat osvojil Ligo prvakov, skupaj ima devet lovorik. Iz njegove generacije – igralcev, ki so naslov osvojili leta 1998 – velja izpostaviti še Didierja Deschampsa, ki je osvojil osem lovorik (vključno s slavjem Juventusa v drugi italijanski ligi). Kot trener je sicer izgubil dva pomembna finala - z Monacom je klonil v Ligi prvakov, s Francijo pa v evropskem prvenstvu.

Omeniti velja tudi Italijana Alfreda Fonija, ki je leta 1938 postal svetovni prvak, z Interjem je postal dvakrat državni prvak, Romo pa je popeljal do zmage v Pokalu velesejemskih mest.

Uspešno kariero je imel tudi Dunga, ki je z Brazilijo leta 1994 postal svetovni prvak, pozneje je postal selektor rumenih in z njimi osvojil tako ameriški pokal kot pokal konfederacij.

S tem seveda ni konec liste nogometašev, ki so postali svetovni prvaki, se podali med trenerje in osvojili vsaj eno lovoriko. Na seznamu so še Daniel Passarella, Americo Gallego, Dino Zoff, Marco Tardelli, Jorge Valdano, Jürgen Klinsmann ...

Zidane: Nimam jasnega občutka, da bomo še naprej zmagovali