Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Prizorišči

Velika ledna palača - "Bolšoj" (Большой)

Velika ledena palača - "Bolšoj"
Osrednje hokejsko prizorišče iger v Sočiju. Dvorano, ki sprejme 12 tisoč gledalcev, so začeli graditi leta 2009, dokončali pa konec leta 2012. Njena oblika ponazarja zamrznjeno kapljico in bo eno največjih olimpijskih prizorišč, saj bodo tukaj potekali izločilni boji v osrednjem olimpijskem športu - hokeju na ledu.

"Bolšoj" bo prizorišče ženskih tekem za medalje in večine moškega turnirja, saj bo tu kar 24 tekem najprestižnejšega dogodka v Sočiju. V Veliki ledeni palači bo dve tekmi predtekmovanja odigrala tudi Slovenija in sicer otvoritveno z Rusijo v četrtek, 13. februarja, ob 13.30 in s Slovaško v soboto, 15. februarja ob 9.00. Glede na razplet skupinskega dela "rise" nato čaka še ena tekma, najverjetneje ravno v Bolšoju.

Prvo tekmovanje, ki so ga izvedli v tej dvorani, je bilo aprila 2013 hokejsko svetovno prvenstvo do 18 let. Decembra je v Sočiju potekal tudi tradicionalni ruski del Eurohokej turnirja, na katerem je v tradicionalnem četveroboju z Rusijo, Finsko in Švedsko na koncu slavila Češka.

Stroški gradnje "Velike ledene palače" so na koncu znesli 220 milijonov evrov. Tako kot olimpijski stadion tudi ta objekt od zunaj krasi več tisoč LED-lučk. 38 tisoč, če smo natančni. Ime 'Bolšoj' svet spominja na ruski teater Bolšoj, na tradicijo in na uspeh. Bolšoj sicer pomeni velik, tako da je pravo ime dvorane Velika ledena palača. Po olimpijskih igrah bo "Bolšoj" postal domovanje novega člana Kontinentalne hokejske lige - Soči Delfin, katerega že sestavlja legendarna "ruska raketa" Pavel Bure.

Ledena arena Šajba (Шайба)

Ledena arena Šajba

 

Dvorana je videti kot 'šajba' oziroma plošček po rusko, obenem pa je "šajbu" tudi glavni navijaški ruski vzklik, s katerim navijači hokejiste bodriju k doseganju zadetka. Novozgrajeni objekt sprejme 7.000 gledalcev in je od glavne hokejske dvorane Bolšoj oddaljen zgolj 300 metrov. Šajba bo gostila večino tekem ženskega turnirja (16) in manjši del moškega turnirja (7 tekem). V njej bo v nedeljo, 16. februarja, ob 13.30 tekmo proti Združenim državam Amerike odigrala tudi Slovenija in z njo sklenila predtekmovanje v Skupini A.

Gradnja Šajbe je stala 26 milijonov evrov, ledena dvorana pa je bila odprta konec leta 2013. Objekt krasi 45 tisoč LED-luči, zunanjost "ploščka" pa je obarvana belo in modro, pri čemer je kot navdih služil snežni zamet. Najzanimiveje je, da bodo dvorano po končanih olimpijskih in paraolimpijskih igrah razstavili in jo preselili v drugo rusko mesto, najprej je bil predviden Vladikavkaz, nato je favorit postal Krasnodar, a uradno končno domovanje Šajbe še ni izbrano.

 

Olimpijski par Soči

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov