Blaž Rola je petič dobil turnir serije challenger. Foto: Organizator
Blaž Rola je petič dobil turnir serije challenger. Foto: Organizator

Tretji niz se je začel z dvema brejkoma na vsaki strani (1:1), v nadaljevanju pa je prevladoval Rola, ki je Kavčiču še dvakrat vzel servis.

"Ne vem, kako mi je uspelo. Razmere so bile bolj pisane na kožo Kavčiču. Veter, dež, mraz. Igrišče je bilo počasnejše kot prejšnje dni. Prvi niz je igral brez napake, tako da še zdaj ne vem, kako sem zmagal. Srečen sem, čeprav so tudi mešani občutki, saj sem igral proti prijatelju, s katerim skupaj trenirava," je povedal 30-letni Rola, šesti nosilec turnirja z nagradnim skladom 42.000 evrov, ki je tako osvojil peti turnir challenger v karieri, prvega po mehiškem Leonu 2019, in izboljšal svoj izkupiček v finalih challengerjev na 5-8.

Štiri leta starejši Kavčič, ki je turnir začel v kvalifikacijah, ostaja pri 18 naslovih na turnirjih drugega kakovostnega ranga v tenisu (18-13). Nazadnje je slavil v Šanghaju 2018.

To je bil četrti medsebojni obračun slovenskih Blažev, ki si delita tudi trenerja Blaža Trupeja, in prva zmaga za 193 centimetrov visokega Ptujčana. Rola in Kavčič sta pred 14 dnevi osvojila podobni turnir v Zadru v konkurenci dvojic.

Hkrati je bil to šele drugi finale med dvema slovenskima igralcema v zgodovini. Prvega sta odigrala Aljaž Bedene in Grega Žemlja leta 2012 na Kitajskem, zmage pa se je veselil Žemlja.

Tako Rola kot Kavčič bosta opazno izboljšala uvrstitvi na lestvici ATP. Zmagovalec bo z 80 točkami in dobrimi 6000 evri napredoval pod 150. mesto na svetu, Kavčič pa bo pridobil skoraj 50 mest in se v ponedeljek zavihtel okoli 215. mesta.