Stefanos Cicipas je tudi na zadnjem turnirju za grand slam v Parizu nadoknadil zaostanek z 0:2 v nizih, a je takrat v odločilnem klonil pred Novakom Đokovićem. Foto: EPA
Stefanos Cicipas je tudi na zadnjem turnirju za grand slam v Parizu nadoknadil zaostanek z 0:2 v nizih, a je takrat v odločilnem klonil pred Novakom Đokovićem. Foto: EPA

Nadal je šele drugič v 225 dvobojih na grand slamih zapravil vodstvo 2:0 v nizih. Edini, ki mu ga je še uspelo premagati, je bil Fabio Fognini leta 2015 na OP-ju ZDA v New Yorku.

Nadal je prvi niz dobil s 6:3, potem ko mu je edini brejk uspel v osmi igri za vodstvo 5:3. V drugem je Grku odvzel servis že v prvi igri, nato še v peti in slavil s 6:2. Kazalo je na hitro zmago Španca, toda Cicipas je po zaostanku z 0:2 zaigral precej bolje.

Rafael Nadal je v Melbournu slavil enkrat – leta 2009. Foto: Reuters
Rafael Nadal je v Melbournu slavil enkrat – leta 2009. Foto: Reuters

V tretjem nizu si igralca nista priigrala niti ene priložnosti za odvzem servisa, tako da je o zmagovalcu odločala podaljšana igra. Nadal je v njej neznačilno zanj zgrešil dva "smasha" in Grk je s 7:4 podaljšal upe na zmago.

V četrtem nizu je Cicipas nenehno grozil z odvzemom servisa, kar mu je prvič na srečanju uspelo v deveti igri za vodstvo 5:4. Po treh urah in 10 minutah je mirno odserviral za izenačenje na 2:2 v nizih.

V odločilnem nizu sta oba zanesljivo držala svoj servis do enajste igre. Takrat si je Cicipas priigral tri vezane priložnosti za brejk in izkoristil že prvo. Nadal je v tej igri naredil štiri nevsiljene napake. Ko je Cicipas serviral za zmago, si je Nadal priigral priložnost za odvzem servisa, a je ni izkoristil. Grk, ki je bil v zadnjih dveh nizih tako rekoč brezhiben pri servisu in forhendu, je izkoristil tretjo zaključno žogo in se drugič uvrstil v polfinale Melbourna. Skupaj je med polfinalisti turnirjev za grad slam tretjič, v finalu še ni igral.

Cicipas: Lebdel sem kot ptičica
"Sem brez besed, nikakor ne morem opisati, kaj se je zgodilo. Mislim, da moj tenis govori zase. Neverjetno je, ko se lahko tako dolgo boriš na tako visoki ravni. Dal sem vse od sebe. Moja predstava ... ne vem, kaj se je zgodilo po tretjem nizu. Lebdel sem kot ptičica," je slikovito dejal 22-letnik po štiriurnem dvoboju.

"Želel sem ostati miren in skriti čustva. Mislim, da sem to v prejšnjih dvobojih že pokazal. Moral sem biti konstanten tudi pri gibanju in ostati osredotočen v ključnih trenutkih. Skušal sem zadržati to energijo in zares sem vesel, da sem tako pristopil k dvoboju," je še dejal Cicipas.

StatistikaCicipasNadal
Prvi servis (%)6268
Asi1715
Dvojne napake02
Neizsiljene napake3842
Winnerji4958
Osvojene točke145142
Priložnosti za brejk2/53/4
Točke na mreži23/3121/25

Medvedjev zmagoviti niz podaljšal na 19
Daniil Medvedjev je v ruskem obračunu s 7:5, 6:3 in 6:2 odpravil Andreja Rubljova. 25-letnik, zmagovalec zaključnega turnirja v Londonu, se je prvič uvrstil v polfinale Melbourna. Rubljova je premagal še četrtič v medsebojnih dvobojih, v katerih še ni izgubil niza (10:0). Medvedjev je dobil 19. zaporedni dvoboj in enajstega proti igralcem iz prve deseterice.

Od četrtka dalje bodo dvoboji znova potekali ob navzočnosti omejenega števila gledalcev. Direktor turnirja Craig Tiley je sporočil, da bo na osrednjem stadionu Rod Laver odprta polovica kapacitete oziroma 7500 sedežev. Oblasti zvezne države Viktorija so 12. februarja za pet dni uvedle popolno zaprtje zaradi novega izbruha okužb z novim koronavirusom.

Razočarana Ash Barty. Foto: EPA
Razočarana Ash Barty. Foto: EPA

Muchova presenetila prvo nosilko Bartyjevo
Nič ne bo od prve zmage za Avstralijo v Melbournu po letu 1978. Prva igralka sveta Ash Barty se je morala posloviti v četrtfinalu teniškega turnirja za grand slam, premočna je bila Čehinja Karolina Muchova z 1:6, 6:3 in 6:2.

Bartyjeva je bila po prvem nizu, ki ga je dobila v 24 minutah, na dobri poti proti polfinalu, toda desetminutni zdravniški premor, ki ga je zaradi vrtoglavice vzela njena tekmica, je dvoboj postavil na glavo. Muchova je zaigrala kot prerojena.

Zadnja Avstralka, ki je dvignila pokal v Melbournu, je bila pred 43 leti Chris O'Neil.

V drugem četrtfinalu v noči na sredo je Jennifer Brady, ki je v 3. krogu izločila Kajo Juvan, dobila ameriški obračun proti Jessici Pegula s 4:6, 6:2 in 6:1.

Velika vrnitev Cicipasa proti Nadalu

V četrtek trije polfinalni dvoboji
Polfinalna obračuna pri ženskah bosta v noči na četrtek. Ob 4. uri bosta na igrišče stopili Naomi Osaka in Serena Williams, ki jima bosta sledili Muchova in Bradyjeva. Ob 9.30 bo na vrsti prvi polfinale med moškimi, v katerem bosta igrala Novak Đoković in Aslan Karacev.

Lanski zmagovalki Sofii Kenin so po izpadu v 2. krogu zdravniki morali odstraniti vneti slepič. 22-letna Američanka je na družbenih omrežjih sporočila, da so jo hude bolečine v trebuhu pripeljale do zdravnikov, ki so po računalniški tomografiji hitro našli vzrok in v Melbournu opravili poseg.

MELBOURNE
(22.689.778 am. dolarjev, trda podlaga)

Četrtfinale (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - A. ZVEREV (NEM/6)
6:7 (6), 6:2, 6:4, 7:6 (6)

KARACEV (RUS) - DIMITROV (BLG/18)
2:6, 6:4, 6:1, 6:2

MEDVEDJEV (RUS/4) - RUBLJOV (RUS/7)
7:5, 6:3, 6:2

CICIPAS (GRČ/5) - NADAL (ŠPA/2)
3:6, 2:6, 7:6 (4), 6:4, 7:5


Četrtfinale (Ž), tabela:
MUCHOVA (ČEŠ/25) - BARTY (AVS/1)
1:6, 6:3, 6:2

BRADY (ZDA/22) - PEGULA (ZDA)
4:6, 6:2, 6:1

OSAKA (JAP/3) - HSIEH (TJV)
6:2, 6:2

S. WILLIAMS (ZDA/10) - HALEP (ROM/2)
6:3, 6:3