Novak Đoković na osrednjem igrišču Wimbledona ni doživel poraza od leta 2013. Foto: Reuters
Novak Đoković na osrednjem igrišču Wimbledona ni doživel poraza od leta 2013. Foto: Reuters

Prvi nosilec se bo v svojem enajstem wimbledonskem polfinalu pomeril z Britancem Cameronom Norriejem, ki je prav tako v petih nizih s 3:6, 7:5, 2:6, 6:3, 7:5 premagal Belgijca Davida Goffina. Deveti nosilec bo prvič igral v polfinalu turnirja za grand slam. Dvoboj je trajal štiri minute manj kot prvi polfinale.

Sinner dobil 12 od 15 iger

Sinner ni imel pred dvobojem ničesar za izgubiti. Veliko pa je lahko izgubil pri vodstvu z 2:0. In to sem začutil.

Novak Đoković

20-letni Sinner je v prvem nizu zaostajal 1:4, toda v naslednji uri je nadigral Srba kot še nihče v Wimbledonu v zadnjih petih letih. Dobil je 12 od naslednjih 15 iger in po uri in pol vodil z 2:0. Resda igra Đokovića ni bila na njegovi najvišji ravni, toda to nič ne zmanjšuje uspeha Sinnerja, ki je igral kot v transu.

Šestkratni prvak Wimbledona se je vrnil v tretjem nizu. Hiter odvzem servisa ga je sprostil, počasi je le "spustil roko" in začel prevzemati pobudo. Dobri dve uri pozneje se je veselil 26. zaporedne zmage na sveti travi, kjer je nepremagan že pet let.

Đoković mojster petih nizov

Đoković je v Wimbledonu dobil zadnjih devet dvobojev, ki so se končali v petih nizih, in je zdaj 9:1 v teh obračunih. Edini, ki mu ga je uspelo premagati, je bil Mario Ančić leta 2006. Po zaostanku 0:2 je v Wimbledonu že premagal Garcio Lopeza (2005) in Kevina Andersona (2015).

Pomagal mu je pogovor s samim seboj pred ogledalom

Đoković po z 0:2 v 11. polfinale Wimbledona

"V bistvu sta bila to dva različna dvoboja. V prvih dveh nizih je bil boljši. Pred tretjim nizom sem se šel osvežit in na stranišče. Pogovoril sem se sam s seboj pred ogledalom. To je resnica. Včasih je v teh okoliščinah, ko se ne dogaja zate nič pozitivnega, to potrebno. Zbral sem svoje misli. Imel sem srečo, da sem začel dobro v tretjem nizu, to mi je dalo dodatno samozavest. Videl sem v njegovi igri nekaj neodločnosti. Izkušnje so mi pomagale pri pritisku. Ta premor je bil začetek preobrata," je povedal Đoković takoj po dvoboju.

"Čeprav igram že dolgo tenis na najvišji ravni, se še vedno v določenih trenutkih porajajo dvomi. Notranji boj je vedno najtežji. To mi predstavlja poseben izziv. Ko zmagaš v notranjem boju, se stvari premaknejo na bolje. Vedno verjamem, da lahko spreobrnem dvoboje, ki jih izgubljam," je še dodal Đoković.

Težave s servisom v uvodnih nizih

Kazalo je, da bo Đoković gladko osvojil prvi niz, saj je povedel s 4:1, toda Italijan je dobil šest od naslednjih sedmih iger in po 58 minutah slavil s 7:5. Đoković je osvojil zgolj 33 odstotkov točk na svoj drugi servis, Sinner 58 odstotkov.

Nalet mladega Italijana se je nadaljeval tudi v drugem nizu. V tretji igri mu je uspel hiter odvzem servisa, ki ga je nadgradil še z enim brejkom v sedmi igri. Z 2:0 v nizih je povedel po uri in 34 minutah.

Prebujenje v tretjem nizu

Đoković se je prebudil v tretjem nizu. Z brejkom je povedel 4:1 in imel pri 5:3 dve zaključni žogi za osvojitev niza, a je Sinner obe na svoj servis ubranil. Prvi nosilec si je v naslednji igri priigral še tri vezane priložnosti za dokončanje niza in drugo izkoristil. Čas dvoboja: dve uri in 17 minut.

V četrtem nizu je bil promet bolj ali manj enosmeren. Đoković si je hitro priigral prednost dveh brejkov, povedel s 4:0 in niz mirno pripeljal do konca. Podoben je bil scenarij v petem nizu. Dva odvzema servisa sta odločila zmagovalca in prvega potnika v polfinale.

Sinner v tej sezoni pred Wimbledonom ni dobil niti enega dvoboja na travnati podlagi.

StatistikaĐokovićSinner
Prvi servis (%)66%72%
Asi88
Dvojne napake57
Neizsiljene napake3341
Winnerji4143
Osvojene točke141121
Priložnosti za brejk6/154/9
Točke na mreži28/3922/35

Mama dveh otrok, 103. igralka sveta, v polfinalu Wimbledona

V ženski konkurenci se je kot prva v polfinale uvrstila 34-letna Tatiana Maria, ki je v nemškem obračunu s 4:6, 6:2, 7:5 ugnala dvanajst let mlajšo Jule Niemaier. Maria, mama dveh otrok, se je v polfinale turnirja za grand slam uvrstila prvič v karieri. Pred tem je v 46 nastopih na največjih štirih turnirjih le enkrat prišla dlje od drugega kroga.

103. igralka s svetovne lestvice je rodila drugo hčerko lani aprila. K tenisu se je vrnila tri mesece pozneje. Stare 34 let ali več so bile polfinalistke Wimbledona le še Američanke Venus Williams, Serena Williams, Martina Navratilova, Chris Evert in Bille Jean King.

"To je noro. Pred dobrim letom sem rodila drugo hčerko ... Izjemno je, da me lahko obe spremljata tukaj v Wimbledonu," je dejala Maria.

Po 25 letih v polfinalu tudi Afričanka

V polfinalu se bo pomerila z najvišje postavljeno preostalo nosilko Ons Jabeur iz Tunizije. Tretja nosilka je s 3:6, 6:1, 6:1 izločila Čehinjo Marie Bouzkovo in bo prav tako v četrtek prvič igrala v polfinalu turnirja za grand slam. Zadnja Afričanka, ki je igrala v polfinalu turnirja za grand slam, je bila Amanda Coetzer iz Južne Afrike leta 1997.

WIMBLEDON
(17.564.496 evrov, trava)

Četrtfinale (M), tabela:
ÐOKOVIĆ (SRB/1) – SINNER (ITA/10)
5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2
NORRIE (VB/9) – GOFFIN (BEL)
3:6, 7:5, 2:6, 6:3, 7:5

GARIN (CIL) – KYRGIOS (AVS)
sreda
NADAL (ŠPA/2) – FRITZ (ZDA/11)
sreda


Četrtfinale (Ž) tabela:
RIBAKINA (KAZ/17) – TOMLJANOVIC (AVS)
sreda
HALEP (ROM/16) – ANISIMOVA (ZDA/20)
sreda

JABEUR (TUN/3) – BOUZKOVA (CEŠ)
3:6, 6:1, 6:1
MARIA (NEM) – NIEMEIER (NEM)
4:6, 6:2, 7:5