Roger Federer je nazadnje v finalu turnirja za grand slam igral lani v Wimbledonu, ko ga je v petih nizih po izredno napetem dvoboju premagal Đoković. Foto: Reuters
Roger Federer je nazadnje v finalu turnirja za grand slam igral lani v Wimbledonu, ko ga je v petih nizih po izredno napetem dvoboju premagal Đoković. Foto: Reuters

Teniška sezona je prekinjena najmanj do 13. julija, s koledarja so črtali vse turnirje na peščeni in travnati podlagi, izvršni direktor All England Cluba Richard Lewis celo dvomi, da se bo letošnja sezona sploh lahko začela.

Položaj je enak za vse in še zdaleč ni idealen. Tu so mlajši igralci, ki izgubljajo možnost za napredek in merjenje moči z izkušenejšimi tenisači. Tenisači v zlati sredini so obtičali, medtem ko pri starejših igralcih, kot sta Roger in Serena, čas ni njihov zaveznik.

Martina Navratilova

Ko pandemija prepreči grand slam
Velik udarec za tenisače, tudi za zimzelenega Rogerja Federerja, ki je upal, da bo v letošnji sezoni dodal še kakšno zvezdico k rekordnim 20. 38-letni Švicar je nazadnje teniški dvoboj odigral v polfinalu Odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, nato pa si je vzel daljši počitek zaradi operativnega posega. Naslednjo priložnost za grand slam bo imel predvidoma med 31. avgustom in 14. septembrom, ko je na sporedu OP ZDA v Flushing Meadowsu. Teden dni pozneje je predviden še Roland Garros. "Vprašanje, koliko motivacije je ostalo Rogerju za še eno leto. Morda pa mu ta premor zaradi pandemije celo koristi. A nekaj je jasno: manj ko igraš pri tej starosti, težje se je vrniti v tekmovalni ritem. Trenutno je pandemija Rogerju preprečila možnost, da letos osvoji enega, morda celo dva turnirja za grand slam," je za avstralski Associated Press dejal Todd Woodbridge, devetkratni zmagovalec Wimbledona v dvojicah.

Še vedno prevlada Federer-Nadal-Đoković?
Federer je sicer že potrdil, da bo nastopil v Wimbledonu leta 2021. Tedaj bo star že skoraj 40 let, Woodbridge meni, da lahko največ iz premora potegne Srb Novak Đoković. "Težko si je predstavljati nadaljnjo prevlado velike trojice Federer-Nadal-Đoković, še posebej zaradi starosti. Nadal bo pod še večjim pritiskom, medtem ko lahko premor Đokoviću predvsem koristi. Morda je zanj prišel ob najboljšem mogočem času, da mu omogoči počitek, ga preporodi in mu da zagon za še en velik napad," je dejal 49-letnik iz Sydneyja.

Serena le en naslov oddaljena od vrha
Medtem ko si Federer lasti rekord po številu osvojenih turnirjev velike četverice v moški konkurenci, pa se v ženski konkurenci Američanki Sereni Williams (še) ni uspelo prebiti na vrh. Tega zaseda legendarna Avstralka Margaret Court, ki je osvojila 24 turnirjev, Serena enega manj. V zadnjih treh letih, po rojstvu hčerke Olympie, se je štirikrat uvrstila v finale grand slama, a je vse dvoboje izgubila. V Wimbledonu pred dvema letoma je bila boljša Nemka Angelique Kerber, na OP-ju ZDA je morala premoč priznati Japonki Naomi Osaki. Tudi lani se je uvrstila v finale omenjenih turnirjev. Na 'sveti travi' jo je ugnala Romunka Simona Halep, v New Yorku Kanadčanka Bianca Andreescu. Zadnji osvojeni turnir za grand slam tako ostaja OP Avstralije v Melbournu, kjer je bila leta 2017 s 6:4 v obeh nizih boljša od starejše sestre Venus Williams.

"Položaj je enak za vse in še zdaleč ni idealen. Tu so mlajši igralci, ki izgubljajo možnost za napredek in merjenje moči z izkušenejšimi tenisači. Tenisači v zlati sredini so obtičali, medtem ko pri starejših igralcih, kot sta Roger in Serena, čas ni njihov zaveznik," je za Reuters povedala 18-kratna zmagovalka turnirjev velike četverice Martina Navratilova.