Kaja Juvan bo eno glavnih slovenskih orožij v Andaluziji. Foto: EPA
Kaja Juvan bo eno glavnih slovenskih orožij v Andaluziji. Foto: EPA

Slovenska ženska teniška reprezentanca bo v torek odigrala prvega izmed (vsaj) dveh obračunov na zaključnem turnirju Pokala Billie Jean King. Našim bo nasproti stala reprezentanca Avstralije, v petek pa jih čaka še obračun s Kazahstanom.

Ker se igra zgolj na dve zmagi, se res lahko zgodi, da nas prej kaj preseneti, zato seveda tudi me z dekleti verjamemo v svoje možnosti. Je pa seveda enako za vse, verjamem, da tudi druge reprezentance razmišljajo podobno.

Kaja Juvan

Glavni slovenski orožji v Andaluziji bosta Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. S pogovorom s slednjo na MMC-ju začenjamo niz intervjujev z najboljšimi slovenskimi ženskimi teniškimi igralkami in tako stopnjujemo vročico pred torkovim otvoritvenim srečanjem Slovenije na največjem reprezentančnem odru na svetu.

V Aziji je imela težave z virusno okužbo
Popotnica Kaje Juvan pred tekmovanjem v Sevilli ni najboljša, saj je 22-letna Ljubljančanka predala dvoboja na zadnjih dveh turnirjih, na katerih je nastopila. Najprej srečanje v 2. krogu turnirja v Seulu, nato pa še dvoboj v uvodnem krogu turnirja v Nančangu na Kitajskem.

Toda kot je zagotovil kapetan reprezentance Andrej Kraševec, sta obe prvi igralki Slovenije dobro pripravljeni na prihajajoče dvoboje, kar je takoj potrdila tudi Juvan: "V Aziji sem imela težave z virusno okužbo, ki se mi je kar vlekla, zdaj pa je to v redu in mislim, da sem dovolj dobro pripravljena in zdrava. V zadnjih dneh dajem veliko poudarka temu, da dovolj počivam, da se mišice spravijo v neko prejšnje stanje, kar sicer ni povsem mogoče, je pa vseeno najbolj pomembno, da se lahko borim, da imam dovolj energije, da sem zdrava."

Juvan je trenutno 102. igralka sveta. Foto: EPA
Juvan je trenutno 102. igralka sveta. Foto: EPA

Lahko pride do presenečenj
Čeprav Slovenija v Sevilli ne bo med favoriziranimi reprezentancami, pa tja nikakor ne potuje z belo zastavo. "Ker se igra zgolj na dve zmagi, se res lahko zgodi, da nas prej kaj preseneti, zato seveda tudi me z dekleti verjamemo v svoje možnosti. Je pa seveda enako za vse, verjamem, da tudi druge reprezentance razmišljajo podobno," je o rezultatskih možnostih Slovenije razmišljala trenutno 102. igralka sveta na svetovni teniški lestvici.

Sama sem že večkrat igrala proti najboljšim igralkam in lahko rečem, da so bile to dobrodošle izkušnje, hkrati pa verjamem, da se lahko z njimi tudi enakovredno merim. Tudi proti Ribakini sem že igrala, lahko povem, da igra zelo agresivno in je res kakovostna igralka. /.../ Že res, da si po eni strani verjetno želiš lažjo nasprotnico, ki naj bi bila lažje premagljiva, toda po drugi strani v dvobojih z najboljšimi igralkami dobiš nove izkušnje, tako ali tako pa ne moreš izbirati.

Kaja Juvan

Igranje z najboljšimi prinaša izkušnje
Čeprav vseh najboljših igralk sveta na finalu pokala Billie Jean King po dolgi sezoni ne bo (manjkala bo recimo druga igralka sveta Iga Świątek, dobra prijateljica Kaje Juvan), pa bomo vseeno lahko spremljali kar nekaj najboljših na svetu. Ena izmed njih je zagotovo tudi Jelena Ribakina, v Rusiji rojena Kazahstanka, lani zmagovalka turnirja za grand slam v Wimbledonu. V petek bo predstavljala eno največjih ovir za slovenske igralke, ko se bodo pomerile s Kazahstanom.

"Sama sem že večkrat igrala proti najboljšim igralkam in lahko rečem, da so bile to dobrodošle izkušnje, hkrati pa verjamem, da se lahko z njimi tudi enakovredno merim. Tudi proti Ribakini sem že igrala, lahko povem, da igra zelo agresivno in je res kakovostna igralka," je na vprašanje, kako gleda na številna zveneča imena v drugih reprezentancah, odgovorila Juvan.

"Že res, da si po eni strani verjetno želiš lažjo nasprotnico, ki naj bi bila lažje premagljiva, toda po drugi strani v dvobojih z najboljšimi igralkami dobiš nove izkušnje, tako ali tako pa ne moreš izbirati," je na novinarski konferenci dodala 102. igralka sveta.

S puncami se res ujamejo
V preteklosti je Ljubljančanka že večkrat uspešno zastopala Slovenijo v pokalu, ki od leta 2020 nosi ime po legendarni ameriški teniški zvezdnici Billie Jean King. Lani je prav Juvan najbolj pripomogla k uvrstitvi Slovenije v letošnji finale kvalifikacij, v katerem so Slovenke nato premagale Romunke. V lanskem letu je namreč na šestih posamičnih dvobojih za reprezentanco kar šestkrat zmagala, premagala je tudi Hrvatico Ano Konjuh in na lestvici WTA višje uvrščeni Kitajki Šinju Vang in Činven Dženg (trenutno 18. na lestvici WTA).

Vprašanje, od kod tako dobri rezultati, ko igra za reprezentanco, se tako postavlja kar samo od sebe: "Ne vem. Rada igram za Slovenijo, v čast mi je, da lahko zastopam Slovenijo, čutim veliko pripadnost. Vzdušje je dobro, z dekleti se res dobro ujamemo," je o morebitnem dodatnem naboju spregovorila 22-letnica, ki bo konec meseca dopolnila 23 let.

Juvan se s Tamaro Zidanšek (na fotografiji) zelo dobro ujame. Foto: EPA
Juvan se s Tamaro Zidanšek (na fotografiji) zelo dobro ujame. Foto: EPA

Zelo dobro deluje tudi naveza v dvojicah s Tamaro Zidanšek. "S Tamaro se dobro ujameva. Letos nisva toliko igrali skupaj, ker je imela ona težave s poškodbo in potem (po rehabilitaciji in povratku) je seveda fokus najprej na nastope med posameznicami. Rada igram z njo in upam, da bova naslednje leto več igrali skupaj, morda tudi v Parizu (na olimpijskih igrah)," je o uspešnem in preizkušenem tandemu, ki je Sloveniji v petem obračunu proti Romuniji prinesel še tretjo zmago in vstopnico za finale, povedala Juvan.

Zakaj večja stanovitnost pri tenisačih kot tenisačicah?
Slovenska zvezdnica je bila na četrtkovi novinarski konferenci vidno dobre volje, sproščena in zelo radodarna s svojimi odgovori, zato smo ji za konec postavili še malce bolj provokativno vprašanje, v čem vidi glavne razloge za večjo stanovitnost pri moških teniških igralcih, pri katerih ne opazimo toliko presenečenj in zgodnjih izpadov favoritov na turnirjih, kot se to pogosto dogaja najvišjim nosilkam v ženski kategoriji.

"Mislim, da je teh razlik v konstantnosti čedalje manj. Včasih je pač bila generacija igralcev Federer-Nadal-Đoković, ki so bili zares svoja liga, danes pa vidimo številne zanimive rezultate tudi v moškem tenisu, npr. zmago Hurkacza na mastersu v Šanghaju, izpad Alcaraza v Parizu. Turnirji za grand slam so pri moških tudi drugačni, saj igrajo na tri dobljene nize, kar je verjetno tudi eden glavnih razlogov, da favoriti na koncu večkrat zmagajo, saj so fizično boljše pripravljeni od tekmecev, mlajši tako težje presenetijo. Velikokrat je Đoković zaostajal z 2:0 v nizih, pa je nato obrnil dvoboj sebi v prid. To je seveda zgolj moje mnenje, menim pa, da so tudi pri ženskah igralke, ki so zelo konstantne: Iga je zagotovo ena izmed njih, tudi Sabalenka, Pegula sta zelo konstantni, tudi Sakari nima veliko nihanj," je Juvan za konec obširno podala svoj pogled na razlike.

Zidanšek in Juvan o težavah, s katerimi sta se soočali