Daniil Medvedjev bo po New Yorku 2019 drugič igral v finalu turnirja za grand slam. Pred slabim letom in pol je moral v petih nizih priznati premoč Rafaelu Nadalu. Foto: AP
Daniil Medvedjev bo po New Yorku 2019 drugič igral v finalu turnirja za grand slam. Pred slabim letom in pol je moral v petih nizih priznati premoč Rafaelu Nadalu. Foto: AP

Medvedjev preživlja sijajno obdobje, saj je dobil 20 zaporednih dvobojev in 12 proti igralcem iz prve deseterice.

25-letnemu Rusu je prvi brejk uspel v peti igri prvega niza. V drugem je dvakrat odzvel servis tekmecu in niz dobil po vsega 36 minutah. V prvih dveh nizih je izgubil le deset točk na svoj servis.

Na začetku tretjega niza je Medvedjev nadaljeval prevlado, nato za hip popustil ter Grku omogočil brejk in izenačenje na 3:3, vendar v 11. igri znova odvzel servis Cicipasu, utišal grške navijače na tribunah in dvoboj sklenil z osvojeno igro na svoj servis. Cicipas je pred dvema letoma v polfinalu še bolj gladko klonil pred Rafaelom Nadalom, osvojil je le šest iger.

Malce se je ustrašil

Grk je v sredo v četrtfinalu vrnil Nadalu, nadoknadil zaostanek z 0:2 v nizih in po več kot štirih urah boja slavil s 3:6, 2:6, 7:6, 6:4 in 7:5.

"Ni bilo lahko. Vedel sem, kako je Cicipas v sredo igral proti Nadalu, ki je v tretjem nizu prav tako prevladoval, a je Stefanos dvoboj nato obrnil. Morda sem se zaradi tega malo ustrašil, postal živčen, ker je to le polfinale grand slama. Za nas to ni nekaj običajnega kot recimo 50. polfinale za Federerja ali Đokovića," je dejal Medvedjev.

Prepričan sem, da je bil Stefanos po polfinalu proti Nadalu utrujen. To sem opazil takoj, saj mu ni bilo lahko, ko sem ga prisilil v gibanje po celotnem igrišču. To je hitro postala moja strategija.

Daniil Medvedjev

Všeč mu je, da v finalu ne bo pod pritiskom

Že v četrtek se je v finale prebil osemkratni zmagovalec OP-ja Avstralije Novak Đoković, ki je v manj kot dveh urah s 6:3, 6:4 in 6:2 prav tako suvereno premagal debitanta na turnirjih za grand slam, Rusa Aslana Karaceva. Srb v Melbournu še nikoli ni izgubil v finalu.

"V finalu ne bom pod pritiskom, kar mi je všeč. Ves pritisk je na Đokoviću, da se približa Federerju in Nadalu po zmagah na grand slamih. Upam, da bom prikazal najboljši tenis. Če igram dobro, lahko premagam kogar koli. Je bolj izkušen, a lahko izgubi precej več kot jaz," se je proti nedelji ozrl Medvedjev.

Med dvojicami slavje Mertensove in Sabalenke

Belgijsko-beloruska naveza Elise Mertens/Arina Sabalenka je v finalu ženskih dvojic s 6:2 in 6:3 premagala češki par Barbora Krejčikova/Katerina Siniakova. Drugi nosilki sta leta 2019 slavili že na OP-ju ZDA. Krejčikova in Siniakova sta bili tretji nosilki.

Navijači Stefanosa Cicipasa v Melbournu. Foto: AP
Navijači Stefanosa Cicipasa v Melbournu. Foto: AP

MELBOURNE
(22.689.778 am. dolarjev, trda podlaga)

Polfinale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - KARACEV (RUS)
6:3, 6:4, 6:2

MEDVEDJEV (RUS/4) - CICIPAS (GRČ/5)
6:4, 6:2, 7:5