Serena Williams je v sobotnem finalu izgubila živce. Foto: Reuters
Serena Williams je v sobotnem finalu izgubila živce. Foto: Reuters

Kot poroča britanski The Times, so sodniki nezadovoljni, ker organizatorji turnirja v New Yorku niso podprli glavnega sodnika po verbalnem napadu ameriške igralke.

Po koncu finala se organizatorji sprva niso jasno postavili na stran portugalskega sodnika Carlosa Ramosa, nekateri so celo pritrjevali Williamsovi, da je šlo za prikriti seksizem, zaradi česar je po poročanju The Timesa zdaj nezadovoljnih vse več sodnikov. Neimenovani sodnik je za časopis dejal, da v sodniških vrstah vse bolj prevladuje mnenje, da ameriška teniška zveza (USTA) v številnih primerih, tudi v Ramosovem, v New Yorku ni ustrezno zaščitila sodnikov.

Kot piše časopis, se sodniki zdaj pogovarjajo o načinih za zaščito svojega poklica. Med mogočimi ukrepi naj bi resno razmišljali o možnosti, da bi zavračali dodelitev tekem, na katerih nastopa Williamsova, vse dokler se Američanka Ramosu ne opraviči.

Sodnika zmerjala z lažnivcem in tatom
V svetu tenisa še vedno močno odmeva obnašanje Williamsove, ki je v drugem nizu po opominu Ramosa zaradi nedovoljene pomoči trenerja izgubila živce. Zato si je prislužila še dva opomina, saj je po izgubljeni igri na svoj servis pri 3:4 najprej zlomila lopar, zatem pa je sodnika zaradi njegove odločitve, da sankcionira nedovoljeno pomoč trenerja, zmerjala z lažnivcem in tatom.

Pri tretjem opominu je Američanka avtomatično izgubila igro, njeno obnašanje v zaključku dvoboja pa je skoraj popolnoma zasenčilo zmago njene tekmice, 20-letne Japonke Naomi Osaka. Ta je z osvojitvijo prvega naslova na turnirjih velike četverice potrdila status vzhajajoče zvezde ženskega tenisa, Williamsovi pa tako preprečila osvojitev 24. naslova za grand slam.

Kazen 17.000 dolarjev
Podporo Portugalcu je sicer izrekla Mednarodna teniška zveza (ITF), ki je v izjavi v ponedeljek presodila, da so bile njegove odločitve "skladne s pravili, kar potrjuje tudi dejstvo, da so organizatorji Williamsovo finančno kaznovali za vse tri kršitve". Williamsovi so naložili kazen 17.000 dolarjev.

S takšno oceno Carlosovega dela pa se ni strinjal direktor svetovnega ženskega teniškega združenja WTA Steve Simon, ki je po finalu dejal, da bi Ramos ravnal drugače, če bi mu nasproti stal moški igralec. Podobno je v svojih izjavah ocenila tudi direktorica USTA-ja Katrina Adams, ko je dejala, da moški teniški igralci "pogosto nadlegujejo sodnike med odmori, pa se nič ne zgodi".

Navratilova: Tako obnašanje ne sodi na teniška igrišča
Drugačnega mnenja pa je legenda ženskega tenisa in velika borka za enakopravnost med spoloma Martina Navratilova, ki je za New York Times zapisala, da četudi obstajajo razlike med sodniško obravnavo moških in žensk na teniških igriščih, to nikakor ne opravičuje obnašanja Williamsove v finalu.

"Ni pametno, da v takšnih razpravah začnemo uporabljati standard, 'če je moškim to dovoljeno, potem bi moralo biti tudi ženskam'," je ocenila Navratilova. Williamsova bi se morala ravnati po tem, kar "je prav za dobrobit tenisa in izražanja spoštovanja tekmecu", njeno ravnanje pa ni bilo temu primerno in nikakor ne sodi na teniška igrišča, je ocenila 61-letna Navratilova.

Veliko prahu dvignila tudi avstralska karikatura
Poleg odzivov na dogajanje na igriščih Flushing Meadowsa pa je v preteklih dneh veliko prahu v medijih in na družbenih omrežjih dvignila tudi karikatura, objavljena v avstralskem tabloidu Herald Sun. Ta prikazuje histerično Williamsovo, ki skače po svojem loparju, medtem ko glavni sodnik njeni tekmici namiguje, da bi bilo za vse bolje, če bi Williamsovi pustila zmagati.

Karikaturo so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA številni uporabniki družbenih omrežij označili za seksistično in rasistično, saj tekmico Williamsove prikazuje kot belko. Obtožbe je zanikal avtor karikature Mark Knight, ki je dejal, da je preprosto šlo za prikaz "otroškega izpada" Williamsove na igrišču.