Jelena Ribakina, ki do tega tedna nikoli ni igrala v polfinalu turnirja za grand slam, je presegla vsa pričakovanja. Foto: EPA
Jelena Ribakina, ki do tega tedna nikoli ni igrala v polfinalu turnirja za grand slam, je presegla vsa pričakovanja. Foto: EPA

Za Ribakino je to največji uspeh v karieri in prvi naslov na enem od štirih največjih turnirjev na svetu. Za nagrado je prejela 2,3 milijona evrov. Tom Kočevar Dešman se je z njo pripravljal na sezono decembra v Dubaju. V All England Club je prišla brez visokih pričakovanj, saj njena forma ni obetala veliko. Le na dveh od petnajstih turnirjev, ki se jih je udeležila, je nanizala več kot dve zmagi. Najboljši izid je dosegla januarja v Adelajdi, kjer je izgubila v polfinalu.

Ons Jabeur je unovčila le dve od 11 priložnosti za odvzem servisa. Foto: EPA
Ons Jabeur je unovčila le dve od 11 priložnosti za odvzem servisa. Foto: EPA

Letošnji turnir v Wimbledonu zaradi neudeležbe ruskih in beloruskih športnikov ni štel za točke WTA, zato bo Ribakina ostala na 23. mestu. Ironično je, da je zmagovalka turnirja postala Rusinja, ki ima stalno bivališče v Moskvi in ki je kazahstansko državljanstvo vzela leta 2018 zaradi materialne koristi.

To je šele njena tretja turnirska zmaga v karieri. Do današnjega popoldneva na Church Roadu je dobila le turnirja serije WTA 250 (Bukarešta 2019 in Hobart 2020).

Tunizijka ni zdržala pritiska
Za obe igralki je bil nastop v finalu Wimbledona največji uspeh v karieri. Pred tem nobena na turnirjih velike četverice ni prišla dlje od četrtfinala.

Jabeurjeva je zapravila priložnost, da bi postala prva Arabka in prva predstavnica Afrike z naslovom grand slam. Po koncu je točila solze, breme favoritinje jo je zelo zdelalo. 27-letna Tunizijka je do finala nanizala enajst zmag na travnati podlagi – pred Wimbledonom je osvojila turnir v Berlinu –, s šestintridesetimi zmagami v sezoni ob devetih porazih pa je druga najuspešnejša igralka 2022 za Igo Swiatek.

StatistikaRibakinaJabeur
Prvi servis (%)6054
Asi44
Dvojne napake31
Neizsiljene napake3324
Winnerji2917
Osvojene točke8680
Priložnosti za brejk4/62/11
Točke na mreži17/367/14

Ons Jabeur udarno začela finalni obračun
V prvem nizu je Tunizijka odlično servirala, v štirih igrah na svoj začetni udarec je oddala le štiri točke. Ribakina, ki je do finala servirala 48 asov, je imela precej več težav. V tretji igri je izgubila servis, v peti igri je rešila dve novi priložnosti za brejk, nato pa je v deveti igri še drugič oddala začetni udarec. Jabeur je osvojila prvi niz po pol ure igre.

Ons Jabeur je poskrbela za veliko evforijo v Tuniziji, kjer so državljani ob njenih uspešnih igrah v Wimbledonu pozabili na gospodarsko krizo. Foto: EPA
Ons Jabeur je poskrbela za veliko evforijo v Tuniziji, kjer so državljani ob njenih uspešnih igrah v Wimbledonu pozabili na gospodarsko krizo. Foto: EPA

Servis in forhend Ribakine stekla
Ribakina je ujela pravi ritem že v uvodni igri drugega niza, ko ji je uspel prvi odvzem servisa na obračunu. V maratonski peti igri je bil izid kar petkrat izenačen, Kazahstanka je rešila tri priložnosti za brejk in povedla s 3:1. V nadaljevanju se je sprostila in v peti igri unovčila številne napake Tunizijke. Servis je deloval brezhibno, v šesti igri je izgubila le točko, v osmi pa je brez izgubljene točke izenačila na 1:1 v nizih.

Tunizijka v ključnih trenutkih raztresena
Zalet iz drugega niza je Ribakina prenesla na začetek odločilnega niza. Znova je že v uvodni igri odvzela servis Tunizijki. V ključnih trenutkih je imela jeklene živce. V šesti igri je po zaostanku z 0/40 nanizala pet točk. Prvi servis ni stekel, a je zadela nekaj sijajnih forhendov. Povedla je s 4:2 in nato dobila tudi zadnji dve igri finala. Zelo kakovosten obračun je trajal uro in 48 minut.

Prestižni krožnik Venus Rosewater je podelila velika teniška navdušenka Kate Middleton. Vojvodinja Cambriška je bila redna gostja na Church Roadu v zadnjih dveh tednih. Foto: EPA
Prestižni krožnik Venus Rosewater je podelila velika teniška navdušenka Kate Middleton. Vojvodinja Cambriška je bila redna gostja na Church Roadu v zadnjih dveh tednih. Foto: EPA

Ribakina priznala, da je bila na začetku preveč nervozna
"Čeprav sem svoj cilj izpolnila, sem bila pred finalom zelo nervozna. Tudi v prvem nizu se nisem mogla sprostiti. Šele ob pomoči občinstva sem premagala tremo in začela igrati tako, kot znam. Nimam besed, s katerimi bi opisala to srečo. Zahvala gre vsem, ki so verjeli vame. Predvsem staršem, ki žal niso mogli prisostvovati finalu," je povedala Ribakina.

Kljub porazu je bila z bučnim aplavzom nagrajena tudi Ons Jabeur, ki je priznala, da je bila tekmica v finalu boljša in da je zasluženo zmagala. "Seveda sem žalostna, a se hkrati zavedam, da sem z uvrstitvijo v finale naredila veliko stvar za vse svoje sodržavljane in vse Arabke, ki so videle, da se da s pogumom in voljo daleč priti," je povedala Tunizijka.

Finale (Ž):
(17.564.496 evrov, trava)
RIBAKINA (KAZ/17) - JABEUR (TUN/3)
3:6, 6:2, 6:2

Dvojice (M), finale:
EBDEN/PURCELL (AVS/14) -
MEKTIĆ/PAVIĆ (HRV/2)
7:6 (5), 6:7 (3), 4:6, 6:4, 7:6 (2)

Ribakina finale Wimbledona začela nervozno, nato pa blestela do konca

Zmagovalke Wimbledona v zadnjih dveh desetletjih:
2002 - Serena Williams (ZDA)
2003 - Serena Williams (ZDA)
2004 - Marija Šarapova (Rus)
2005 - Venus Williams (ZDA)
2006 - Amelie Mauresmo (Fra)
2007 - Venus Williams (ZDA)
2008 - Venus Williams (ZDA)
2009 - Serena Williams (ZDA)
2010 - Serena Williams (ZDA)
2011 - Petra Kvitova (Češ)
2012 - Serena Williams (ZDA)
2013 - Marion Bartoli (Fra)
2014 - Petra Kvitova (Češ)
2015 - Serena Williams (ZDA)
2016 - Serena Williams (ZDA)
2017 - Garbine Muguruza (Špa)
2018 - Angelique Kerber (Nem)
2019 - Simona Halep (Rom)
2020 - ni bilo turnirja (pandemija)
2021 - Ashleigh Barty (Avs)
2022 - Jelena Ribakina (Kaz)