Avstrijec Dominic Thiem (levo) je moral priznati premoč Argentincu Diegu Schwartzmanu, ki je v devetem medsebojnem dvoboju zmagal tretjič. Schwartzman, ki ga trenira Juan Ignacio Chela, je doslej osvojil le tri turnirje, od tega dva v Južni Ameriki in enega v Turčiji. Vzdevek Schwartzmana je zaradi nizke postave (170 cm)
Avstrijec Dominic Thiem (levo) je moral priznati premoč Argentincu Diegu Schwartzmanu, ki je v devetem medsebojnem dvoboju zmagal tretjič. Schwartzman, ki ga trenira Juan Ignacio Chela, je doslej osvojil le tri turnirje, od tega dva v Južni Ameriki in enega v Turčiji. Vzdevek Schwartzmana je zaradi nizke postave (170 cm) "El peque", kar pomeni malček. Foto: Reuters
28-letni Schwartzman, 12. nosilec in 14. igralec sveta, je po petih urah in osmih minutah napredoval v polfinale, svoj prvi na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters
28-letni Schwartzman, 12. nosilec in 14. igralec sveta, je po petih urah in osmih minutah napredoval v polfinale, svoj prvi na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters

Thiem je dobro začel obračun, saj je v uvodnem nizu z brejkom v šesti igri prišel do prednosti, a mu je Schwartzman takoj vrnil z enako mero, tako da je odločala podaljšana igra. V njej je Argentinec popolnoma zasenčil Avstrijca, povedel s 5:0, malo pozneje pa s 7:1 odločil niz v svojo korist. Thiem je v drugem nizu odločilni brejk osvojil v enajsti igri, nato pa na svoj servis potrdil zmago s 7:5.

Thiem ubranil zaključno žogo, nato pa zmagal s 7:6
Schwartzman je imel v tretjem nizu pri 5:4 na servis Thiema zaključno žogo za niz, a se je Avstrijec izvlekel in izenačil na 5:5. V naslednji igri je Argentincu odvzel servis. In ko bi moral Thiem na svoj servis potrditi zmago v tretjem nizu, mu je Schwartzman vrnil udarec in z brejkom izenačil na 6:6. Odločila je podaljšana igra, v kateri je Thiem povedel s 5:1, a je Schwartzman izenačil na 6:6. Nazadnje pa je tretji igralec sveta le izkoristil drugo zaključno žogo za zmago z 8:6.

27-letni Thiem je pred slabim mesecem dni slavil na Odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, v Parizu pa je obstal v četrtfinalu. Foto: Reuters
27-letni Thiem je pred slabim mesecem dni slavil na Odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, v Parizu pa je obstal v četrtfinalu. Foto: Reuters

Schwartzman "popravil napako" za 2:2
Schwartzman je v četrtem nizu po brejku v peti igri pri 5:4 serviral za izenačenje v nizih, a je zapravil tri zaključne žoge. Thiem je vse ubranil in izenačil na 5:5, nato pa na svoj servis povedel s 6:5. Argentinec se ni predal. Izsilil je še eno podaljšano igro, ki jo je tudi dobil s 7:5.

V odločilnem nizu dva brejka Schwartzmana
Na vrsti je bil peti niz, v katerem je Schwartzman v šesti igri prišel do brejka za 4:2, malo pozneje pa na svoj servis povedel s 5:2. Thiem je bil očitno precej utrujen, tako da je izgubil igro na svoj servis, kar je pomenilo, da se je Schwartzman po petih urah in osmih minutah veselil največjega uspeha v karieri. Končno razmerje točk je bilo 197:179, brejki 10:9. Thiem je napravil kar 19 neizsiljenih napak več od Schwartzmana.

StatistikaSchwartzmanThiem
Prvi servis (%)6659
Asi17
Dvojne napake53
Neizsiljene napake6281
Winnerji4765
Osvojene točke197179
Priložnosti za brejk10/169/22
Točke na mreži44/7135/53
Schwartzman: V drugem in tretjem nizu sem bil zelo živčen

"Tretjič sem v Parizu igral pet nizov in rekel sem si, da moram zmagati"
"Dominic je eden najboljših igralcev trenutno na svetu. Dobil je zadnji grand slam, tukaj je bil dvakrat v finalu, sva prijatelja, zelo ga spoštujem,"
je takoj po peturnem pariškem maratonu dejal Schwartzman. "Zato mi je zmaga v tem dvoboju zelo pomembna. Le malokrat sem dobil priložnost, da bi igral pet nizov, še manjkrat, da bi zmagal. Tu sem tretjič igral pet nizov in tokrat sem si rekel, da moram zmagati. V drugem in tretjem nizu sem bil čisto iz sebe ... Bil sem blazen, kričal sem, bil sem tako živčen. Zelo sem vesel, ne samo zaradi polfinala, ampak zame je to res velik korak."

Rafael Nadal se je brez izgubljenega niza uvrstil v poflinale. Foto: Reuters
Rafael Nadal se je brez izgubljenega niza uvrstil v poflinale. Foto: Reuters

Sinner v prvem nizu namučil Nadala
Schwartzman se bo v polfinalu pomeril s kraljem pariškega peska Rafaelom Nadalom. Španec je izločil 19-letnega Jannika Sinnerja s 7:6, 6:4 in 6:1.

V prvem nizu je Italijan blestel. V enajsti igri je unovčil tretjo priložnost za odvzem servisa, potem ko je Nadal poslal forhend v avt. V 12. igri je serviral za prvi niz, a mu ni uspelo. Po 15/40 je še uspel izenačiti, a je Nadal nato izenačil na 6:6. V podaljšani igri je Španec prevladoval in jo dobil s 7:4.

V drugem nizu je Sinner povedel s 3:1, vendar je znova takoj izgubil začetni udarec. V deveti igri je Nadalu uspel še drugi brejk in odpor najstnika je bil strt. Drugi igralec sveta je nanizal kar sedem iger zapored in v sedmi igri tretjega niza celo brez oddane točke na servis Sinnerja zaključil obračun po dveh urah in 49 minutah.

StatistikaSinnerNadal
Prvi servis (%)6865
Asi20
Dvojne napake31
Neizsiljene napake4433
Winnerji3137
Osvojene točke84106
Priložnosti za brejk2/76/8
Točke na mreži15/2819/28
23-letna Argentinka Nadia Podoroska je pripravila (malo) senzacijo, saj je izločila tretjo nosilko Elino Svitolino. Foto: Reuters
23-letna Argentinka Nadia Podoroska je pripravila (malo) senzacijo, saj je izločila tretjo nosilko Elino Svitolino. Foto: Reuters

Senzacija: Podoroska izločila Svitolino
Argentinski dan v Parizu je že v prvem četrtfinalnem dvoboju ženske konkurence napovedala Nadia Podoroska, ki je presenetljivo gladko s 6:2 in 6:4 izločila tretjo nosilko Ukrajinko Elino Svitolino. 23-letna Podoroska je šele 131. tenisačica sveta, medtem ko je Ukrajinka na 5. mestu WTA-lestvice in je edina preživela nosilka v zgornjem delu tabele. Podoroska, ki ima za vzornico slovito rojakinjo Gabrielo Sabatini, je postala sploh prva kvalifikantka, ki se je v eri odprtih prvenstev uvrstila v ženski polfinale na Odprtem prvenstvu Francije.

V drugem četrtfinalu je še ena senzacija, 19-letna Poljakinja Iga Swiatek, podaljšala svoje pariške sanje, saj je s 6:3 in 6:1 ugnala Italijanko Martino Trevisan.

Izpadla tudi 30. nosilka Ons Jabeur
Pri ženskah so morali najprej odigrati še zadnji dvoboj osmine finala. Američanka Danielle Collins se je kot zadnja prebila v četrtfinale, pri čemer je 30. nosilko Ons Jabeur izločila s 6:4, 4:6 in 6:4. Collinsova, 57. igralka s svetovne lestvice, se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalko Odprtega prvenstva Avstralije in četrto nosilko Roland Garrosa, Američanko Sofio Kenin.

Nadal ob 1.25 v polfinale Roland Garrosa

Četrtfinale (M), tabela:

ĐOKOVIĆ (SRB/1) – CARRENO BUSTA (ŠPA/17)

CICIPAS (GRČ/5) – RUBLJOV (RUS/13)

SCHWARTZMAN (ARG/12) - THIEM (AVT/3)
7:6 (1), 5:7, 6:7 (6), 7:6 (5), 6:2

NADAL (ŠPA/2) – SINNER (ITA)
7:6 (4), 6:4, 6:1


Četrtfinale (Ž), tabela:

SWIATEK (POL) – TREVISAN (ITA)
6:3, 6:1

PODOROSKA (ARG) - SVITOLINA (UKR/3)
6:2, 6:4

KENIN (ZDA/4) – COLLINS (ZDA)

KVITOVA (ČEŠ/7) – SIEGEMUND (NEM)