Grand slam v Melbournu se bo začel 8. februarja, tri tedne pozneje kot običajno. Foto: Reuters
Grand slam v Melbournu se bo začel 8. februarja, tri tedne pozneje kot običajno. Foto: Reuters

Medtem ko je večina sveta v primežu novega koronavirusa in so športniki veseli, da sploh tekmujejo, bodo v Melbournu med 8. in 21. februarjem ljubiteljem tenisa omogočili vrnitev na tribune stadionov, ki bodo gostili Odprto prvenstvo Avstralije.

V prvih osmih dneh turnirja bo zmogljivost Melbourne Parka omejena na 30.000 gledalcev na dnevnih in večernih dvobojih, v zadnjih šestih dneh pa se bo to število znižalo na 25.000 na dan.

"To pomeni, da bomo v Rod Laver Areni, ko se bomo približali koncu turnirja, imeli neverjetno vzdušje, ki se ne bo razlikovalo od vzdušja, ki smo ga videli v preteklih letih," je dejal minister za šport zvezne države Viktorija Martin Pakula in dodal:

"To bo najpomembnejši mednarodni dogodek z množicami, ki ga bo svet lahko spremljal po veliko pretečenih mesecih."

Skupno si bo v dveh tednih turnir v Melbourne Parku v živo ogledalo do 390.000 ljudi. "To je približno 50 odstotkov povprečja v zadnjih treh letih."

Trenutno je po vsej Viktoriji zgolj 23 aktivnih primerov s koronavirusom, v zadnjih 24 urah pa je bil odkrit samo en nov primer.

Vsi teniški igralci so bili prisiljeni po prihodu v Avstralijo prestati obvezno 14-dnevno karanteno. V množici 1000 igralcev, trenerjev, članov ekip so odkrili osem pozitivnih primerov okužb z novim koronavirusom.

Nekateri igralci so kritizirali stroge protokole in strogo osamitev, drugi so to sprejeli z odobravanjem. Med njimi je tudi sedemkratna junakinja odprtega prvenstva Avstralije Serena Williams.

"Ko smo prišli v Avstralijo, smo vsi morali za 14 dni v karanteno v hotelski sobi. To je bilo res noro in zelo naporno, vendar je super dobro, saj po tem lahko znova popolnoma normalno živiš in deluješ," je povedala za ameriško oddajo The Late Show. "To počnejo pravilno ... Splača se, ker želite, da smo na koncu vsi varni."