Beseda leta je postala ujma. Foto: MMC RTV SLO
Beseda leta je postala ujma. Foto: MMC RTV SLO

Finalistke za besedo leta, med katerimi je tudi Delova beseda leta, so bile še bralna pismenost, draginja, gentrifikacija, nevihtna celica, nutrija, osebni zdravnik, štempljanje, UI (kratica za umetno inteligenco), vojna in zal (poizvedba z največjim prirastom v tem letu na spletnem portalu Fran).

ZRC SAZU že osmo leto vodi akcijo besede leta, pri akciji pa ves čas sodelujemo tudi na naši spletni strani. V prvi fazi ste sodelovali vi s svojimi predlogi, strokovna komisija je finalistke izbrala med več kot 200 predlogi.

Sorodna novica Spoznajte vse besede finalistke

Finalistke je izbrala komisija, v kateri so bili predstavniki ZRC SAZU Simona Klemenčič, Kozma Ahačič, Petra Svoljšak, Marijan Dović, Gregor Pobežin in Agata Tomažič, Slavko Jerič z MMC RTV Slovenija ter Valerija Škof iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Novotvorjenka in kretnja leta

Kozma Ahačič je najprej razglasil novotvorjenko leta, ki je postala beseda strojetvor, ki pomeni stvaritev umetne inteligence. Valerija Škof iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije je razglasila, da je kretnja leta 2023 postala solidarnost. Na tretje mesto se je uvrstila kretnja etimološki slovar, na drugo pa kretnja poplava.

Prav o umetni inteligenci, ki jo je Simona Klemenčič opisala kot "fascinantno in grozljivo hkrati", je bil govor tudi na prireditvi, ki jo je tokrat vodil Dan Podjed z Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU. Predstojnik Inštituta za slovenski jezik Ahačič je dejal, da z izbranimi besedami preteklega leta v javnost pošljejo namig, ki je tokrat "nežno opozorilo, da moramo biti pri besedah umetne inteligenci pazljivi", še posebej pri prevzemanju besed iz tujih jezikov. Ob tem je poudaril, da umetna inteligenca obvlada slovenščino, in to na več ravneh.


Posnetek razglasitve besede leta 2023:

Kako zveni pesem leta?

Izbrana je bila tudi pesem leta, pri tej akciji ste sodelovali s pesmimi, ki so morale vsebovati vse besede finalistke v izboru za besedo leta. Komisija je izbrala pesem Potovanje skozi besedni labirint, ki jo je napisal Risto Kovachev:

Potovanje skozi besedni labirint
Vojna v srcih, žalost v zraku tiho prebiva,
nevihtna celica strahu se s temo spopada.
Štempljanje trenutkov, z umetno inteligenco zvezano,
zal osebni zdravnik, ujet v ujmi, tolažba v globinah ran in nemira.

Gentrifikacija mest, duše v novi preobleki,
bralna pismenost most med vedenjem in izkušnjami.

Nutrija izgubljena v vrvežu sveta neskončnega,
med draginjo tišine, kjer se skriva že znana zgodba.

Ujeti v prepletu, ki se vrti že od nekdaj,
pesem neznana, a vendar že kdaj slišana.
Temne harmonije, ki v valovih objamejo srčne strune,
neznana zgodba, a vendar že znana, globoko doživeta.

Dozdajšnje besede leta

2022 gasilec
2021 PCT
2020 karantena
2019 podnebje
2018 čebela
2017 evropski prvaki
2016 begunec

Izbrana je beseda leta
'Ujma' je beseda leta 2023