Frekvenca X je prejela kar nekaj nagrad, med drugim tudi prometeja znanosti. Foto: SOJ RTV SLO
Frekvenca X je prejela kar nekaj nagrad, med drugim tudi prometeja znanosti. Foto: SOJ RTV SLO

Znanstvena oddaja na frekvencah Vala 202 deluje več kot deset let, 19. marca je slavila okroglo obletnico. Ob tej priložnosti na podkastu Številke predstavljamo urednico oddaje Majo Ratej.

Leta 2009 je tedanji voditelj Matej Praprotnik v prvi oddaji predstavil fiziko metamaterialov (kliknite na desno sliko). Prva urednica oddaje je bila sicer Mija Škrabec Arbanas.

Kakor se za znanstveno oddajo spodobi, je v tem času doživela evolucijo tako v zvoku kot strukturi, kar so spremljevalci oddaje dobro spoznali. Zadnja leta nad oddajo bdi Maja Ratej, ki je tokratna gostja Številk. Pogovoru z njo boste lahko prisluhnili v petek, v rubriki Lepa beseda lepo mesto najde pa jo je opisal sodelavec Luka Hvalc (ki je svoj čas prav tako ustvarjal Frekvenco X).

Lepa beseda lepo mesto najde

Z Majo sodelujeva že skoraj desetletje. Ko je še delala v informativnem programu, je prišla s predlogom, da bi sodelovala v Frekvenci X. Takoj me je navdušila z drugačnim pogledom in pristopom. Navdušuje me analitičen, vedoželjen pristop in neverjetna priprava, kar je v današnjem novinarstvu redkost. Orje nove ledine v radijski estetiki. Ima veliko umetniškega smisla, predvsem pri upovedovanju. Njene oddaje in podkasti so pravi balzam za ušesa.


Ima otroško radovednost. Pri tem je morda včasih malo naivna, predvsem pri ljudeh. To sicer doseže pozitivne učinke, a je morda zaradi tega kdaj razočarana. Definitivno je kreativka številka 1 in najboljši naslov za nove radijske start up projekte. Z njo mi je super sodelovati in verjamem, da bomo skupaj dosegli še marsikatere radijske mejnike.