Foto: Reuters
Foto: Reuters

Župani imajo v italijanski družbi pomembno vlogo, ki je mnogokrat moralna, še preden je zakonska – zlasti na jugu in še posebej v manjših krajih.

"Kam hodite s temi inkontinentnimi psi? Doma morate biti! Ne razumete, da ljudje umirajo," jezni župan Massimiliano Presciutti, župan Gualda Taldina, nagovarja svoje prebivalce.

Enako razjarjen je tudi Antonio Tutolo, župan Lucere: "Frizerke hodijo od hiše do hiše in ženskam urejajo pričeske? Le zakaj je to potrebno, presneto? Ne veste, da so krste zaprte? Kdo bo v krstah videl te lepe pričeske? Če nekdo pride k vam, potem ko je bil že v nekaj domovih in več ljudem uredil pričesko, potem morate vedeti, da vam ne bo prinesel laka za lase, ampak novi koronavirus. Res ne razumete?"

Obupujejo tudi na Siciliji, kjer so po 40 tisoč rojakih, ki so se od začetka epidemije vrnili z okuženega severa, skoraj povsem ustavili trajektne povezave s celino.

"Razmere so nemogoče. Dragi ministri in prefekti, spravite stvari v red, sicer ne bom nikogar več spustil na otok," je bil oster Cateno de Luca, župan Messine.

Podobno predsedniki dežel, katerih uredbe bo po novem morala potrjevati vlada. "Sporočili so mi, da nekdo pripravlja maturantsko zabavo. Poslal bom karabinjerje z metalci ognja," je bil besen Vincenzo de Luca, predsednik dežele Kampanja.

Italijanska policija je v preteklih dveh tednih legitimirala poltretji milijon državljanov in vložila 110 tisoč ovadb proti prekrškarjem omejitve gibanja. Sinoči pa je vlada še poostrila kazni: od 400 do 3000 evrov.

Italijanski župani kar na lastno pest nad prekrškarje