Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pogovori v Pretorii potekajo pod okriljem Afriške unije, gre za prva formalna mirovna pogajanja med sprtima etiopskima stranema vse od izbruha sovražnosti pred dvema letoma.

Pogajanja so žarek upanja za sedem milijonov prebivalcev pokrajine Tigraj, ki so tako rekoč odrezani od zunanjega sveta. Stanje v pokrajini se je posebej poslabšalo, ko se je pred dvema mesecema z novim izbruhom spopadov med vojsko in tigrajskimi uporniki končalo petmesečno premirje.

Kot so ob začetku pogajanj v torek opozorili v organizaciji Amnesty International, so vse vpletene strani zagrešile številne brutalne zločine.

"Prekinitev sovražnosti je pomembna, a za dolgotrajni mir je treba kaznovati odgovorne za zločine, storjene nad civilnim prebivalstvom," poudarja predstavnik te organizacije Fiseha Tekle.

Pred zdajšnjimi pogajanji so sicer etiopske sile, ki jim pomaga tudi eritrejska vojska, dosegle več pomembnih zmag na bojiščih in zavzele več mest v Tigraju.

Človekoljubne organizacije že dve leti opozarjajo na vojne zločine in na hudo trpljenje civilnega prebivalstva v Tigraju, ki ga poleg spopadov ogroža tudi huda lakota. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije 5,2 milijona ljudi v pokrajini potrebuje humanitarno pomoč.