Deby je bil med afriškimi voditelji z najdaljšim stažem. Foto: Reuters
Deby je bil med afriškimi voditelji z najdaljšim stažem. Foto: Reuters

Po napovedih delnih izidov predsedniških volitev, ki so v Čadu potekale 11. aprila, bi Déby z 80 odstotki glasov prepričljivo dobil še šesti mandat.

Vlado in parlament so zdaj razpustili, to osrednjo afriško državo pa bo prihodnjih 18 mesecev vodil vojaški svet, poroča BBC.

Projekcije kažejo, da bi Deby zlahka osvojil še šesti mandat. Foto: Reuters
Projekcije kažejo, da bi Deby zlahka osvojil še šesti mandat. Foto: Reuters

Vojska je po tem prehodnem obdobju obljubila izvedbo svobodnih in demokratičnih volitev.

V državi se je začelo 14-dnevno obdobje žalovanja. Obenem je vojska naznanila zaprtje meja in policijsko uro, ki bo veljala med 18. in 5. uro.

68-letni Déby je bil med afriškimi voditelji z najdaljšim stažem. Na oblast se je zavihtel po oboroženi vstaji leta 1990.

Déby je bil dolgoletni zaveznik Francije in preostalih zahodnih sil v boju proti džihadističnim skupinam v Sahelu, je pa naraščalo nezadovoljstvo glede tega, kako njegova vlada upravlja naftne rezerve Čada.

Uporniki so v državo vdrli na volilni dan in napredovali proti prestolnici. Foto: Reuters
Uporniki so v državo vdrli na volilni dan in napredovali proti prestolnici. Foto: Reuters

Svojo volilno kampanjo za ponovno izvolitev je vodil s ciljem pripeljati mir in stabilnost v regijo.

Débyjev "je svoj zadnji dih vdihnil na bojišču, kjer je branil neodvisno suvereno državo", je v izjavi, ki jo je prebral na državni televiziji, sporočil vojaški general.

Déby se je na prve bojne linije odpravil konec tedna, da bi obiskal vojake, ki se tam bojujejo z uporniki, ki imajo svoj sedež v sosednji Libiji.

Vojaški svet bo vodil predsednikov sin

Vojaški svet bo vodil sin pokojnega predsednika, 37-letni Mahamat Idriss Déby Itno, general s štirimi zvezdicami.

Uporniki iz skupine FACT (Fronta za spremembe in soglasje v Čadu) so na volilni dan napadli obmejno postojanko, nato pa so napredovali proti več sto kilometrov južno oddaljeni prestolnici N'Djameni.

Skupina, ki so jo leta 2016 ustanovili nekdanji vojaški častniki, je Debyja pred volitvami obtoževala represije. Svoje oporišče so osnovali v Libiji v gorovju Tibesti, ki se razteza na severu Čada in jugu Libije.

Zadnji spopadi so izbruhnili v soboto. Vojaški general je za Reuters povedal, da je bilo ubitih 300 upornikov, 150 pa so jih zajeli. Na drugi strani je bilo ubitih pet vladnih vojakov, 36 pa ranjenih.

Nekatera tuja veleposlaništva v prestolnici so zaradi zaostrovanja razmer pozvala svoje osebje, naj zapusti državo.

V ponedeljek je tudi sicer v mestu vladala panika, med drugim so starši pobirali svoje otroke iz šol, ko je vojska na glavnih prometnicah namestila tanke.