Ecowas je proti Nigru uvedel sankcije. Foto: Reuters
Ecowas je proti Nigru uvedel sankcije. Foto: Reuters

Tinubu je spomnil, da je po vojaški vladavini v 90. letih prejšnjega stoletja storila Nigerija, ko se je vrnila k civilni vladavini leta 1999 po devetmesečnem prehodnem obdobju, ki ga je uvedel nekdanji vodja države general Abdulsalami Abubakar.

"Predsednik ne vidi razloga, zakaj se to ne bi moglo ponoviti tudi v Nigru, če so tamkajšnje oblasti iskrene," je sporočil njegov urad.

Ob tem je predsednik Nigerije poudaril, da sankcije Ecowasa ne bodo omiljene, dokler hunta ne bo izvedla pozitivnih prilagoditev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vojaška hunta v Nigru je predsednika Mohameda Bazouma odstavila 26. julija, ko je tudi suspendirala ustavo in razpustila državne institucije. Dotedanjega poveljnika predsedniške garde, generala Abdurahamana Tianija, pa so razglasili za novega voditelja države.

Odnosi z nekdanjo kolonialno silo Francijo, pa tudi večino zahodnih držav in članic Ecowasa so se po udaru močno poslabšali.

Ecowas, ki je proti Nigru uvedel sankcije, je sicer za obnovo demokracije pripravljen aktivirati rezervne vojaške enote, še vedno pa si želi diplomatske rešitve. Sosedi Nigra, Mali in Burkina Faso, kjer sta prav tako na oblasti hunti, sta medtem napovedali, da bo vsakršno mednarodno vojaško posredovanje v Nigru zanju pomenilo vojno napoved.

Tiani je večkrat opozoril na posledice v primeru napada na Niger ter zatrdil, da cilj hunte ni prevzem oblasti in da tranzicija ne bo trajala več kot tri leta.

Zasedanja zunanjih ministrov EU-ja so se udeležili tudi predsednik komisije Ecowasa Omar Touray, zunanji minister odstavljene nigrske vlade Hassoumi Massaoudou in komisar Ecowasa Abdel Fatau Musa. Foto: Reuters
Zasedanja zunanjih ministrov EU-ja so se udeležili tudi predsednik komisije Ecowasa Omar Touray, zunanji minister odstavljene nigrske vlade Hassoumi Massaoudou in komisar Ecowasa Abdel Fatau Musa. Foto: Reuters

EU napovedal sankcije

Zunanji ministri članic EU-ja so se medtem strinjali, da začnejo določati sankcije zoper posameznike, ki so konec julija izvedli državni udar, je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell.

Sankcije proti pučistom je ob prihodu na neformalno zasedanje ministrov v Toledu med drugim odločno podprla nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. "S tem bi jasno pokazali, da demokratične države Evropske unije stojimo ob strani drugim demokracijam, ko nas potrebujejo," je dejala.

Unija se bo pri sankcijah zgledovala po sankcijah Ecowasa.

Pred neformalnim zasedanjem ministrov je Borrell dejal, da bodo govorili o načrtih Ecowas za odziv na dogajanje v Nigru.

Že po srednem srečanju obrambnih ministrov EU-ja je sporočil, da članice podpirajo Ecowas pri njegovem odzivanju.

Glede podpore morebitnemu vojaškemu posredovanju Ecowasa v Nigru pa je Borrell ponovil, da bodo preučili vsak predlog posebej.

Na zasedanju sta sodelovala tudi predsednik komisije Ecowasa Omar Touray, zunanji minister odstavljene nigrske vlade Hassoumi Massaoudou in komisar Ecowasa Abdel Fatau Musa.

Fajon: Slovenija podpira diplomacijo

Slovenska ministrica Tanja Fajon pa je glede dogajanja v Nigru poudarila, da Slovenija podpira vsa prizadevanja za rešitev po diplomatski poti.

"Slovenija je ostro obsodila vojaški udar v Nigru in podpira mirno in diplomatsko rešitev, kar bo tudi naše vodilo pri delu v Varnostnem svetu Združenih narodov. O tem sva včeraj po telefonu govorila tudi z alžirskim zunanjim ministrom Ahmedom Atafom. Usoda EU-ja in Zahodne Afrike je močno povezana. Stabilnost in dolgoročna varnost v Nigru po vojaškem udaru je ključna. Zato podpiramo prizadevanja Ecowasa, med drugim tudi takojšnjo izpustitev predsednika Bazouma iz zapora," je glede na sporočilo ministrstva za zunanje zadeve v razpravi povedala Fajon.