Za mnoge Etiopijce je z nafto bogata Savdska Arabija želeni cilj. Foto: AP
Za mnoge Etiopijce je z nafto bogata Savdska Arabija želeni cilj. Foto: AP

Kot poroča Al Džazira, ki se sklicuje na zaupne dokumente etiopske vlade, etiopske oblasti ciljajo predvsem na ženske, stare od 18 do 40 let. Vabijo jih, da se kot hišne pomočnice preselijo v Savdsko Arabijo, pri tem pa vodijo tako postopek pridobivanja novih kandidatk kot aktivno oglašujejo selitev. Predtem so se z novačenjem žensk za delo v tujini ukvarjale predvsem različne etiopske agencije in trgovci z belim blagom.

Od začetka marca pa se na Facebooku in reklamnih plakatih v etiopskih mestih pojavljajo oglasi, ki vabijo ženske, naj se na vladnih uradnih prijavijo za zaposlitvene možnosti v Savdski Arabiji. "Dejali so nam, da je to za nas življenjska priložnost, da je to hitra pot do uspeha v življenju, hitrejša kot šolanje," je dejala neka Etiopijka.

Na začetku leta 2020 je Savdska Arabija zaradi omejitve širjenja covida-19 začasno ustavila delovne migracije iz Etiopije, a od februarja letos so prihodi tujih delavcev znova dovoljeni.

"Zaradi naših močnih diplomatskih vezi s Savdsko Arabijo so se v tej državi odprle možnosti za delo 500.000 Etiopijcem, samo 150.000 jih iščejo v pokrajini Amhara," je dejal Tsehaye Bogale, predstavnik omenjene etiopske regije. V sklopu programa bo vlada izbranim ženskam plačala letalsko vozovnico do Savdske Arabije. V tej kraljevini migrantski delavci lahko zaslužijo 1000 rialov mesečno (okoli 240 evrov), kar je več kot za večino služb v Etiopiji, kjer je v letu 2021 bruto družbeni proizvod na prebivalca znašal 840 evrov.

Pot čez Jemen velja za zelo nevarno. Foto: AP
Pot čez Jemen velja za zelo nevarno. Foto: AP

Etiopske oblasti poudarjajo, da gre pri tem za priložnost, ki lahko sodržavljanom reši življenje, saj opozarjajo na nevarne poti, na katere se mnogi sami peš odpravijo po migrantskih koridorjih čez Jemen in Džibuti. "Etiopske in somalske prebežnike na poti do Savdske Arabije lahko umorijo, lahko umrejo v prometnih nesrečah ali izginejo, kdo ve kje," so še dejale oblasti in poudarile, da so s tem, ko njihovi državljani ne potujejo čez Jemen, zmanjšali nevarnost zanje.

Dodali so, da je prošnja za množično zaposlovanje etiopskih delavcev prišla iz Riada. Vsi zainteresirani kandidati se bodo na 77 krajih nato udeležili tritedenskega tečaja, na katerem jih bodo seznanili z življenjem v Savdski Arabiji.

Sporni sistem kafala

A zagovorniki človekovih pravic svarijo pred tovrstnim programom in opozarjajo na slabo stanje glede človekovih pravic v Savdski Arabiji. Leta 2020 je Evropski parlament med drugim sprejel resolucijo, v kateri je obsodil dejanja Riada, potem ko so se pojavile obtožbe o mučenju in smrtih etiopskih državljanov v tej državi.

Poleg tega strokovnjaki opozarjajo, da za mnoge migrantske delavce v Savdski Arabiji ne velja tamkajšnja delovna zakonodaja, poleg tega pa delujejo v sistemu kafala oziroma sistemu sponzorstva, ki ga nekateri primerjajo z novodobnim suženjstvom. Kafala namreč predvideva, da delavec izgubi svoj status, če pobegne od delodajalca, tudi v primeru zlorab.