Francoski predsednik Macron si je večkrat ogledal delovanje francoskih vojakov v Maliju. Foto: Reuters
Francoski predsednik Macron si je večkrat ogledal delovanje francoskih vojakov v Maliju. Foto: Reuters

Odločitev so sporočili po delovni večerji o razmerah v Sahelu, ki jo je v sredo v Parizu gostil francoski predsednik Emmanuel Macron in se je je udeležil tudi slovenski premier Janez Janša.

Protiteroristične operacije v Maliju naj bi se končale do junija, je zapisano v skupni izjavi, ki so jo sprejeli pred današnjim vrhom EU-Afriška unija.

"Politični, operativni in pravni pogoji niso več izpolnjeni" za učinkovito nadaljevanje vojaškega sodelovanja v boju proti terorizmu v Maliju, zato je bila sprejeta odločitev o usklajenem umiku vojakov iz operacij na tem ozemlju, še piše v skupni izjavi.

Države so obenem zagotovile "pripravljenost, da ostanejo vključene v regijo" Sahela, so sporočili.

"Ne delimo si strategije in ciljev"

Francoski predsednik Macron je bil pri tem kritičen do vlade v Maliju, ki da ne daje več prednosti boju proti terorizmu in se umika sodelovanju z Evropejci. "Ne moremo nadaljevati vojaškega sodelovanja ob de facto oblasteh, katerih strategije in ciljev si ne delimo," je dejal na novinarski konferenci. "Vloga Francije ni nadomestiti vloge držav v regiji," je še dejal.

Kot je še pojasnil, bodo francoska oporišča v Gossiju, Menaki in Gau zaprli v naslednjih od štirih do šestih mesecih. Pri tem je odločno zavrnil zamisel, da Francija ni uspela v svoji misiji v tej državi.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je bil med udeleženci delovne večerje, je dejal, da obstaja "trajna zaveza Evropejcev, da bodo Afriki stali ob strani". Cilj zdaj je uskladiti vojaške sile, da bi učinkoviteje ukrepali proti terorističnim skupinam, je pojasnil.

V državi so politične razmere zelo nemirne. Foto: Reuters
V državi so politične razmere zelo nemirne. Foto: Reuters

Kaj se bo zgodilo z misijo EUTM?

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell pa je povedal, da EU razmišlja o prihodnosti svoje misije za usposabljanje oboroženih sil Malija (EUTM) po napovedi Francije o umiku svojih vojakov iz te države. Kot je pojasnil, je oblasti Malija vprašal, "pod katerimi pogoji in pod katerimi jamstvi" bi misija EU-ja lahko ostala v državi. Odgovor naj bi prišel v prihodnjih dneh.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je po napovedi Francije o umiku izrazila dvom, ali bo Berlin ostal del evropske vojaške misije v Maliju. "Moram reči, da sem zelo skeptična, ali se bo glede EUTM-ja zgodilo podaljšanje mandata," je dejala danes v Bruslju, kjer se udeležuje srečanja obrambnih ministrov Nata.

V Sahelu skupno 25.000 tujih vojakov

V afriški regiji Sahel je trenutno skupaj 25.000 tujih vojakov. Francija je za pomoč v boju proti terorizmu tja napotila 4300 vojakov. Glavni poudarek misije, znane kot operacija Barkhane, je Mali, kjer je nameščenih do 2500 francoskih vojakov. Francija vodi tudi posebno enoto Takuba, za katero je več evropskih držav prispevalo svoje vojake in katere naloga je tudi boj proti terorizmu.

Tonin: Evropa je v varnost in mir v Maliju vložila milijone

V misiji EUTM-ja je trenutno devet pripadnikov Slovenske vojske, so potrdili na ministrstvu z obrambo.

Obrambni minister Matej Tonin je v Bruslju povedal, da Slovenska vojska za zdaj ostaja v Maliju in da slovenski vojaki še vedno usposabljajo malijske sile. "Je pa to zelo dinamična in živa razprava," je poudaril. Po večerji v sredo Tonin položaj razume tako, da Francozi umikajo svoji misiji, ki sta pomembno prispevali k varovanju misije EU-ja, ni pa dala večerja mandata za absoluten umik, formalne sklepe in odločitve o misiji EU-ja bo še treba sprejeti.

Slovenski minister ob tem poudarja, da je Evropa v varnost in mir v Maliju vložila milijone ter da težko privoli v to, da bi se ob vseh naložbah in trudu zdaj umikali ruskim plačancem skupine Wagner. "Nekaj ruskih plačancev ne bi smelo omajati prizadevanj EU-ja v Maliju," je poudaril.

Zdaj je treba po Toninovih besedah najti modus operandi s trenutno oblastjo v Maliju in temeljito analizirati, zakaj se opira na skupino Wagner in kaj manjka podpori, ki jo nudi EU.

Po dvojnem udaru v Maliju so bila sicer upravičena vprašanja, ali je smiselno usposabljati sile, ki se potem lahko obrnejo proti EU-ju, a ob izkušnji z Afganistanom je treba dobro premisliti, kako je najbolje ukrepati, je še povedal Tonin po dvodnevnem zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju.

Načrtovani vojaški umik Francije iz Malija bo "zagotovo vplival" na mirovno misijo ZN-a v tej državi, pa so pojasnili pri Združenih narodih. Tiskovni predstavnik mirovne misije ZN-a (Minusma) v Maliju Olivier Salgado je povedal, da v ZN-u preučujejo učinek umika in bodo "sprejeli potrebne ukrepe za prilagoditev".