Nasprotniki odprave prepovedi obvrezovanja. Foto: EPA
Nasprotniki odprave prepovedi obvrezovanja. Foto: EPA

Gambijski parlament je v ponedeljek z 42 glasovi proti štirim podprl predlog zakona, ki bi odpravil prelomno prepoved pohabljenja ženskih spolovil iz leta 2015, po kateri je za to prakso zagrožena zaporna kazen v trajanju največ treh let.

Poslanec Almameh Gibba, ki je vložil predlog zakona, trdi, da prepoved obrezovanja ženskih spolovil krši pravico državljanov do "uresničevanja njihove kulture in religije". Gambija je pretežno muslimanska država. Predlog zakona želi varovati "kulturne norme in vrednote", je dejal po poročanju Al Džazire.

Aktivisti in organizacije za zaščito človekovih pravic medtem opozarjajo, da bi predlagana zakonodaja izničila leta napredka.

Jaha Marie Dukureh iz nevladne organizacije Varne roke za deklice, ki si prizadeva za konec pohabljanja ženskih spolovil, je to prakso označila za "zlorabo otrok". Tudi sama je bila prisiljena v ta postopek, na svoje oči pa je videla, kako je njena sestra po takšnem postopku izkrvavela do smrti.

Zagovornice odprave prepovedi. Foto: EPA
Zagovornice odprave prepovedi. Foto: EPA

Poudarila je, da je med ljudmi, ki pozdravljajo pohabljanje ženskih spolovil, veliko moških, čeprav jim ženske pojasnjujejo, kako trpijo zaradi tega postopka.

Prepoved obrezovanja ženskih spolovil je uvedel nekdanji predsednik Gambije Yahya Jammeh, ki je bil s položaja po 22 letih odstranjen leta 2016, razprava o odpravi prepovedi pa je razdelila gambijsko družbo.

Avgusta lani so bile tri ženske finančno kaznovane, ker so pohabile spolovila osmih deklic, s čimer so postale prvi ljudje, kaznovani v skladu z omenjeno prepovedjo.

Predlog zakona gre zdaj pred parlamentarni odbor, nato pa sledi tretje branje. Odbor lahko sprejme spremembe predloga zakona. Ta proces naj bi trajal tri mesece.

Glede na poročilo Sklada ZN-a za otroke (Unicef) iz leta 2021 je bilo 76 odstotkov Gambijk, starih med 15 in 49 let, obrezanih. Postopek lahko povzroči zdravstvene težave, vključno z vnetji, krvavenjem, neplodnostjo in zapleti pri rojstvih, otežuje tudi užitke pri spolnih odnosih.

Ta mesec je Unicef sporočil, da se je število žensk in deklic, ki so bile obrezane, po svetu z 200 milijonov pred osmimi leti povečalo na 230 milijonov.

Največji delež teh žensk in deklic, 144 milijonov, je v afriških državah. V Aziji jih je več kot 80 milijonov, na Bližnjem vzhodu pa več kot šest milijonov.

Organizacije za zaščito človekovih pravic opozarjajo, da bo poteza Gambije predstavljala nevaren precedens za pravice žensk.