Rusesabagina ob prihodu na sodišče leta 2020. Foto: Reuters
Rusesabagina ob prihodu na sodišče leta 2020. Foto: Reuters

Zaporna kazen, ki je bila Rusesabagini izrečena septembra 2021, je bila "znižana s predsedniškim ukazom". Sporočilo vlade je bilo objavljeno manj kot dva tedna po tem, ko je predsednik države Paul Kagame dejal, da oblasti v Ruandi preučujejo možnost rešitve Rusesabaginovega primera.

Zagovorniki Rusesabagine trdijo, da je bilo sojenje proti njemu polno nepravilnosti, medtem ko njegova družina že dalj časa opozarja na slabše zdravstveno stanje 68-letnika in je izrazila bojazen, da bi lahko v zaporu umrl.

Sodišče je sicer maja 2022 potrdilo obsodbe Rusesabagine in večine njegovih 20 soobtožencev, ki so bili zaradi podpiranja oborožene skupine, odgovorne za smrtonosne napade v Ruandi v letih 2018 in 2019, obsojeni na prestajanje zapornih kazni od treh do 20 let.

Tiskovni predstavnik ruandske vlade je dejal, da v skladu z ruandsko zakonodajo zmanjšanje kazni ne odpravi obstoječe obsodbe.

BBC poroča, da je bilo za izpustitev Rusesabagine potrebnih več let diplomatskih pritiskov in pogovorov s posredovanjem Katarja. Pritisk so v veliki meri izvajale ZDA, kjer je Rusesabagina živel od leta 2009. Vlada predsednika ZDA Joeja Bidna trdi, da je bil Rusesabagina, ki je Ruando zapustil leta 1996, "po krivem pridržan". Po odhodu iz domovine je delal kot taksist v Bruslju.

Paul Rusesabagina je najbolj poznan kot upravnik hotela v Kigaliju, ki je med genocidom v Ruandi leta 1994, v katerem je bilo pobitih približno 800.000 ljudi, rešil življenja približno 1200 ljudem.

Njegova zgodba je navdihnila za oskarja nominirani film Hotel Ruanda iz leta 2004 z ameriškim igralcem Donom Cheadlom v glavni vlogi.

Rusesabagina je pozneje postal glasen kritik predsednika Kagameja in ustanovil lastno politično stranko. Skupine za zaščito človekovih pravic medtem obtožujejo oblasti v Ruandi, da kršijo njegovo pravico do svobodnega govora in političnega izražanja.