Cyril Ramaphosa. Foto: EPA
Cyril Ramaphosa. Foto: EPA

Škandal zadeva trditve, da je imel predsednik na svojem posestvu velike količine gotovine in da je nato prikrival, da so mu ta denar ukradli, poroča BBC.

Na posvetu pravnih strokovnjakov je bilo ugotovljeno, da mora predsednik pojasniti dogajanje, njegov tiskovni predstavnik Vincent Magwenya pa je dejal, da se bo predsednik boril in da se bo, namesto da bi odstopil, potegoval za drugi mandat na položaju vodje stranke Afriški nacionalni kongres (ANC).

"Predsednik Ramaphosa ne bo odstopil na podlagi poročila, polnega napak, ne bo se niti umaknil," je dejal Magwenya. Po njegovih besedah bi bilo v dolgoročnem interesu demokracije v Južni Afriki, tudi onkraj Ramaphosovega predsedovanja, da se takšno poročilo izpodbija.

Škandal je izbruhnil junija, ko je nekdanji vodja južnoafriške obveščevalne službe Arthur Fraser na policiji vložil uradno pritožbo zoper predsednika, češ da prikriva krajo štirih milijonov dolarjev v gotovini s posestva Phala Phala leta 2020.

Ramaphosa je priznal krajo denarja, a je dejal, da je bilo odtujenih 580.000 dolarjev, ne štirje milijoni dolarjev. Dejal je, da je ta denar dobil s prodajo bivolov, a pravnih strokovnjaki so sporočili, da se utemeljeno dvomi o tem, da se je ta prodaja sploh zgodila.

Pravni strokovnjaki so ugotovitve predali parlamentu, ki jih bo preučil in odločil, ali bo sprožil postopek za odstavitev predsednika.

Ramaphosa, ki je pod pritiskom tako opozicije kot tekmecev znotraj ANC-ja, se bo v nedeljo in ponedeljek sestal z vrhom stranke. Na prejšnjih srečanjih ga ni bilo.

Škandal je za Ramaphoso še posebej neugoden, saj je na položaj prišel z obljubami o končanju korupcije, ki je bila razširjena pod njegovim predhodnikom Jacobom Zumo.

Za položaj vodje ANC-ja se poteguje nekdanji zdravstveni minister pod Ramaphoso Zweli Mkhize, ki se mu prav tako očita korupcija, a očitke zavrača.