Protesti zaradi brutalnega umora trojice. Foto: EPA
Protesti zaradi brutalnega umora trojice. Foto: EPA

Sodnica Jessie Lessit je obsodila policiste Fredricka Lelimana, Stephena Chebureta in Sylvio Wanjiku kot tudi policijskega ovaduha Petra Ngugija zaradi umora Kimanija, njegove stranke Josephata Mwendo in taksista Josepha Muirurija 23. junija 2016. Četrtega policista, Leonarda Mwangija, je sodišče oprostilo, poroča Guardian.

Trojni umor je v Keniji sprožil val ogorčenja in množične proteste. Sodnica je razkrila vse srhljive podrobnosti, kako je bil Kimani, ki je delal za organizacijo International Justice Mission (IJM), ugrabljen, ko je zapuščal sodišče v Nairobiju, in kako so ga z Mwendo in Muirurijem mučili in ubili.

Trije policisti in policijski ovaduh so obsojeni. Foto: EPA
Trije policisti in policijski ovaduh so obsojeni. Foto: EPA

Njihova trupla so našli teden dni pozneje. V tistem času je Kimani zastopal Mwendo, ki ga je policist ustrelil in ranil.

Pred sodiščem je Kimanijeva soproga Hannah Kimani dejala, da je za njimi šest dolgih in težkih let čakajoč na pravico. “Da smo bili danes deležni pravice, nam daje veliko utehe. Čeprav nam razsodba ne bo vrnila Willieja, pa nam bo prinesla vsaj nekaj utehe.”

Kimanijev oče Paul Kinuthia je lani za Guardian povedal, da ima ranjeno srce: "Dokler je ta primer na sodišču, se rana ne bo zacelila. Vsako leto več, ki mine, me spomni na to, kako so bili moj sin in ostala dva ubiti.”

Benson Shamala, direktor kenijske podružnice IJM pa po razsodbi: “Od petih nam je uspelo obsoditi štiri, kar pošilja močno sporočilo, da kriminalno-kazenski sistem deluje. Morda ni popoln, a se lahko zanesemo nanj.”

Je pa Elsy Sainna, izvršna direktorica Mednarodne komisije pravnikov za Kenijo, dejala, da ima mešane občutke glede razsodbe.

Kimanijev oče po razsodbi. Foto: EPA
Kimanijev oče po razsodbi. Foto: EPA

“Simptomatično je za naš kriminalno-kazenski sistem, da traja predolgo, a se primeri zaključijo, še posebej tisti, ki so vezani na izginotja in izvensodne usmrtitve, v katero so vpleteni policija in odgovornost policije," je potožila.

Kenijo hromi policijsko nasilje

Uboji s strani policije so v Keniji že dolgo problem. Kenijska agencija, zadolžena za nadzor nad policijo (Ipoa), je v 11 letih svojega obstoja obravnavala 20.979 pritožb, a so zaključili zgolj 3437 preiskav.

Do konca lanskega leta so našteli 17 obsodb in 141 primerov, ki so dejansko pristali na sodiščih. Po drugi strani pa vztrajno raste število smrtnih žrtev policijskega nasilja.

Po podatkih Missing Voices, skupine organizacij, ki preiskuje nezakonite uboje v Keniji, je policija letos do zdaj ubila 72 ljudi, lani v celem letu 187, predlani pa 158.

Foto: EPA
Foto: EPA

Sainna meni, da bo ta primer privedel do sprememb, a dodala, da ne smejo popustiti in morajo opozarjati na to, da je vsak, tudi če je policist, odgovoren za svoja dejanja.

Irũngũ Houghton, kenijski direktor Amnesty International, je medtem povedal, a primer postavlja pomemben precedens tik pred volitvami. “Policisti bodo zdaj dvakrat premislili glede uporabe čezmerne sile in jemanja zakona v svoje roke, ko gre za osumljence, ki jih ne marajo."

Med primeri, ki še čakajo na sojenje in v katere so vpleteni policisti, so še tisti Cariltona Maine, študenta univerze v Leedsu, ki ga je policist ustrelil decembra 2018. Aprila 2020 se je omenjeni policist izrekel za nedolžnega, primer pa še vedno ni prišel do faze zaslišanj.

Tu je tudi primer 13-letnega Yassina Moya, ki je bil ustreljen na svojem balkonu marca 2020, ko je gledal policijo, kako uveljavlja novo policijsko uro v obdobju covida-19. Policist Duncan Ndiema se je izrekel za nedolžnega, primer pa prav tako še ni ugledal sodne dvorane.