Ubiti italijanski veleposlanik v Kongu, 43-letni Luca Attanasio. Foto: Reuters
Ubiti italijanski veleposlanik v Kongu, 43-letni Luca Attanasio. Foto: Reuters

43-letni Attanasio je umrl v bolnišnici, kamor so ga prepeljali, potem ko je bil v napadu na konvoj Združenih narodov ustreljen v trebuh. Po poročanju Anse je šlo za konvoj mirovne misije ZN-a v DR Kongo, imenovane Monusco. V koloni vozil, v kateri se je peljal veleposlanik, naj bi bil tudi vodja delegacije Evropske unije v DR Kongo.

Vozila so bila na poti iz mesta Goma, prestolnice nemirne province Severni Kivu, v slikovito mesto Bukavu ob jezeru Kivu, v naravnem parku Virunga, ki je med drugim znan po populaciji ogroženih gorskih goril.

Konvoj napadli oboroženi posamezniki in ga hoteli oropati
Po navedbah zaposlenih v narodnem parku so konvoj okoli 10. ure dopoldne po krajevnem času pri kraju Kanyamahoro z lahkim orožjem napadli pripadniki ene od tamkajšnjih številnih oboroženih skupin in ga hoteli oropati. Cilj bi lahko bila tudi ugrabitev. Gre za gorato območje med DR Kongo, Ruando in Ugando, kjer deluje več oboroženih milic, ki se medsebojno spopadajo za velika naravna bogastva. Pogosto tudi izvajajo množične ugrabitve ter napadajo tuje konvoje in varnostnike v narodnem parku. Poleg tega na območju delujejo številni divji lovci.

Oblasti v Kinšasi: Napad izvedla uporniška skupina ruandskih Hutujev
Oblasti v Kinšasi so odgovornost za napad pripisale uporniški skupini ruandskih Hutujev. "Konvoj Svetovnega programa za hrano (WFP) je bil žrtev oboroženega napada pripadnikov Demokratičnih sil za osvoboditev Ruande (FDLR)," je v izjavi zapisalo notranje ministrstvo in dodalo, da so ugrabili tudi štiri osebe, enega izmed njih so pozneje našli.

Prizorišče napada na vzhodu Konga. Foto: EPA
Prizorišče napada na vzhodu Konga. Foto: EPA

Di Maio predčasno zapustil vrh zunanjih ministrov v Bruslju
Poleg 43-letnega veleposlanika in njegovega 30-letnega varnostnika Vittoria Iacovaccija naj bi bil v napadu po navedbah diplomatskih virov ubit še njun voznik, ki pa verjetno ni bil Italijan. Tako italijansko zunanje ministrstvo kot tudi zunanji minister Luigi Di Maio sta potrdila smrt veleposlanika in pripadnika vojaške policije ter izrazila globoko obžalovanje. Di Maio je zaradi dogodka tudi predčasno zapustil današnje zasedanje zunanjih ministrov EU-ja v Bruslju. Kot je zatrdil, da razišče umor "dveh služabnikov države". Podobno so sporočili iz urada italijanskega predsednika Sergia Mattarelle in kabineta premierja Maria Draghija.

Slovensko zunanje ministrstvo obsodilo napad
Na opoldanski tiskovni konferenci Evropske komisije so novice o napadu na konvoj ZN-a in smrti italijanskega veleposlanika označili kot grozljive in izjemno skrb vzbujajoče ter zatrdili, da pozorno spremljajo dogajanje z delegacijo EU-ja v DR Kongo. O dramatičnem dogajanju zdaj razpravljajo zunanji ministri EU-ja, ki jim je o razmerah poročal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. Ta je že tudi izrazil sožalje Italiji, ZN-u in žrtvam nasilja v DR Kongo. Prav tako se je že odzvalo slovensko zunanje ministrstvo, ki je na Twitterju zapisalo, da Slovenija močno obsoja napad na konvoj ZN-a v DR Kongo, ter izreklo sožalje Italiji in družinam veleposlanika Attanasia in drugih žrtev grozljivega napada.