Joseph Boakai. Foto: Reuters
Joseph Boakai. Foto: Reuters

Izid je bil tesen. V drugem krogu predsedniških volitev, ki je potekal v torek, je Joseph Boakai po preštetju 99,5 odstotka glasovnic zbral 50,89 odstotka podpore, Weah pa 49,11 odstotka, je v petek zvečer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila volilna komisija.

"Rezultati, objavljeni nocoj, čeprav niso dokončni, kažejo, da je Boakai v prednosti, ki je ne moremo preseči," je zatem v nagovoru na nacionalnem radiu sporočil dosedanji predsednik Weah.

Povedal je, da je Boakaiju že čestital za zmago. "Liberijci so spregovorili in slišali smo njihov glas. Vendar pa tesen izid razkriva globoko razdeljenost znotraj naše države. Pozabimo zdaj na delitve, ki jih je povzročila volilna kampanja, in nastopimo skupaj kot en narod in eno združeno ljudstvo," je dejal.

Novemu predsedniku so čestitale tudi ZDA. Čestitke so poslale tudi Weahu "za mirno sprejetje volilnega izida". "Vse državljane pozivamo, naj sledijo zgledu predsednika Weaha in sprejmejo rezultate," je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller.

V spopadih med kampanjo pred prvim krogom volitev na začetku oktobra je umrlo več ljudi, dogajanje pa je vzbudilo strah pred morebitnim povolilnim nasiljem.

Boakaijeva vrnitev na predsedniški položaj

57-letni Weah je upal na drugi šestletni predsedniški mandat, a mu je 78-letni Boakai prekrižal načrte in se znova povzpel na predsedniški položaj, ki ga je moral zapustiti po volitvah leta 2017.

Boakai je politični veteran, med drugim je bil med letoma 2006 in 2018 podpredsednik države, ko je bila liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf. Uspelo mu je skleniti zavezništvo z lokalnimi veljaki, vključno z nekdanjim vojaškim vodjo in senatorjem Princem Johnsonom, ki je pred šestimi leti podprl Weaha.

Nekdanji nogometaš Weah je ob zmagi na volitvah leta 2017 obljubljal spremembe v eni najrevnejših držav na planetu, a je deležen kritik, da se razmere od njegove izvolitve niso bistveno izboljšale. Poleg gospodarskih težav se ta država ob Atlantskem oceanu, kjer so nahajališča zlata, diamantov in železove rude, sooča tudi s korupcijo in počasno obdelavo zločinov obeh državljanskih vojn.

Tokratne volitve so bile prve, odkar so Združeni narodi leta 2018 končali mirovno misijo v tej državi. Ustanovljena je bila, potem ko je v dveh državljanskih vojnah v Liberiji med letoma 1989 in 2003 umrlo več kot 250.000 ljudi.