Chilima ni prihajal iz iste stranke kot predsednik Chakwera, a sta za volitve 2020 združila moči. Foto: Reuters
Chilima ni prihajal iz iste stranke kot predsednik Chakwera, a sta za volitve 2020 združila moči. Foto: Reuters

Malavijski predsednik Lazarus Chakwera je sporočil, da so vojaško letalo z 51-letnim Chilimo in še devetimi ljudmi na krovu, ki so jih pogrešali od ponedeljka, našli na gozdnatem območju Chikangawa severno od Lilongwe.

Med desetimi pogrešanimi v razbitinah niso našli preživelih, je še dejal predsednik. Vzrok nesreče še ni znan.

Med umrlimi je nekdanja prva dama Shanil Dzimbiri, ki je bila poročena z Bakilijem Muluzijem, ki je državo vodil med letoma 1994 in 2004.

V televizijskem nagovoru je Chakwera nesrečo označil za strašno tragedijo, Chilimo pa kot vzornega politika in človeka.

Chilima je s sopotniki v ponedeljek zjutraj vzletel iz malavijske prestolnice. Zaradi slabega vremena so pred načrtovanim pristankom v mestu Mzuzu nadzorniki zračnega prometa letalo obrnili nazaj v Lilongwe. Kmalu zatem so izgubili stik z letalom, ki je izginilo z radarja.

Umrli Chilima je načrtoval kandidaturo na predsedniških volitvah, ki so v Malaviju predvidene septembra prihodnje leto. Bil je karizmatična in priljubljena osebnost, zlasti med mladimi. Leta 2022 je bil obtožen sodelovanja v korupcijski aferi, zato so mu odvzeli uradna pooblastila. Maja je malavijsko sodišče umaknilo obtožbe in Chilima je znova prevzel opravljanje uradnih dolžnosti.