Malavijski predsednik Lazarus Chakwera. Foto: Reuters
Malavijski predsednik Lazarus Chakwera. Foto: Reuters

Chakwera je tudi vsem ministrom v tujini naročil, naj se nemudoma vrnejo v domovino, vsem visokim vladnim predstavnikom pa za 50 odstotkov omejil porabo goriva, poroča BBC. Malavijsko gospodarstvo prestaja turbulentne čase, goriva akutno primanjkuje, država pa se spopada tudi z visoko inflacijo.

V televizijskem nagovoru je Chakwera sporočil, da bodo ukrepi veljali do konca proračunskega leta – marca 2024.

Podobne varčevalne ukrepe so v Malaviju sprejeli med pandemijo covida 19, a so imeli omejen učinek, ker jih niso prav strogo uveljavljali. V okviru prizadevanj reševanja krize življenjskih stroškov je dal predsednik finančnemu ministru navodilo, da za naslednji pregled proračuna pripravi določbo za neko razumno zvišanje plač vsem javnim uslužbencem.

Chakwera je za prihajajoči proračun naročil tudi znižanje davka od dohodka za fizične osebe, da bi tako pomagal delavcem, katerih dohodki so izgubili vso vrednost.

IMF je odobril štiriletni posojilni instrument v vrednosti 174 milijonov evrov, le nekaj dni zatem, ko je malavijska centralna banka napovedala devalvacijo kwache za 44 odstotkov.

Analitiki ugibajo, da bi devalvacija lahko bila pogoj za zagotovitev posojila IMF-a. Nekateri se bojijo, da bo devalvacija valute samo še zvišala cene in še poslabšala finančne stiske prebivalcev Malavija, kot se je zgodilo pred desetimi leti. Oblasti za poslabšanje gospodarskega položaja krivijo zunanje dejavnike, kot sta uničujoči ciklon marca letos in vojna v Ukrajini.