Začasni podpredsednik države Assimi Goita je danes sporočil, da so začasnega premierja in začasnega predsednika razrešili s položajev.

Začasni predsednik Malija Bah Ndaw. Foto: Reuters
Začasni predsednik Malija Bah Ndaw. Foto: Reuters

Ndawa in Ouaneja, ki sta po avgustovskem vojaškem udaru prevzela vodenje začasnih malijskih oblasti, ter Doucoureja so po navedbah dveh neimenovanih visokih uradnikov vojaki odpeljali v vojaško oporišče Kati na obrobju Bamaka.

Premier je za francosko tiskovno agencijo AFP v kratkem telefonskem pogovoru dejal, da so prišli ponj. "Potrjujem, da so možje Assimija Goite prišli pome, da bi me odvedli k predsedniku, ki ne živi daleč od moje rezidence," je povedal. Polkovnik Goita sicer zaseda mesto namestnika predsednika države.

V Bamaku so se v ponedeljek zvečer pojavila ugibanja, da gre za nov vojaški udar, a je mesto ostalo razmeroma mirno.

Voditelja obtožena "sabotaže tranzicije"

Polkovnik Goita, ki zaseda položaj začasnega podpredsednika države, je nato danes sporočil, da so predsednika in premierja razrešili z njunih položajev. Obtožil ju je "sabotaže" tranzicije, ker se pred menjavami v prehodni vladi nista posvetovala z njim.

Vodja avgustovskega vojaškega udara je dejal, da se je čutil odgovornega ukrepati in "odvzeti pooblastila predsedniku in premierju, pa tudi vsem, ki so bili vpleteni v ta položaj". Napovedal je, da se bo tranzicija nadaljevala v skladu z načrti in da bodo predvidene volitve potekale prihodnje leto.

Odstavljene pridržali po menjavah v vladi

Predsednika in premierja so pridržali po ponedeljkovih menjavah v začasni vladi, katerih namen je bil odgovoriti na vse večje kritike vlade. Vojska je sicer ohranila strateško pomembna ministrstva, tudi obrambno in varnostno. Sta pa svoja položaja izgubila vodji avgustovskega udara, minister za obrambo Sadio Camara in minister za varnost Modibo Kone.

Neimenovani uradnik v uradu začasnega predsednika je pojasnil, da so želeli z zamenjavami v vladi zagotoviti, "da spoštovanje rokov za tranzicijo ostaja prednostna naloga". Poudaril je tudi potrebo po zamenjavi ministrov za obrambo in varnost.

Mladi vojaki so tedanjega predsednika Ibrahima Boubacarja Keito avgusta lani odstavili zaradi domnevne vladne korupcije in njegovega odzivanja na upor malijskih džihadistov.

Potem ko je Gospodarska skupnost držav zahodne Afrike (ECOWAS) zagrozila s sankcijami, je vojaška hunta predala oblast začasni vladi, ki je napovedala reformo ustave in pripravo volitev v 18 mesecih.

Številni so dvomili, ali ima vlada, v kateri so prevladovali vojaki, voljo ali sposobnost za pripravo reform v kratkem času. Dvomi so ostali, čeprav je začasna vlada pretekli mesec za 31. oktober napovedala ustavni referendum, februarja prihodnje leto pa naj bi sledile volitve. Sredi maja so napovedali imenovanje nove vlade.

Obsodbe dogajanja iz AU-ja, EU-ja, ZDA, ZN-a

Ponedeljkovo dogajanje v Maliju so v skupni izjavi obsodili Združeni narodi, ECOWAS, Afriška unija, Evropska unija in ZDA. Pozvali so k takojšnji in brezpogojni osvoboditvi predsednika in premierja.

Voditelji EU-ja so v sklepih prvega dne zasedanja v Bruslju zapisali, da se pridružujejo tej izjavi. Ostro so obsodili "ugrabitev začasnega predsednika in premierja" in pozvali k takojšnji izpustitvi. EU je po njihovih besedah pripravljen proučiti ukrepe proti političnim in vojaškim voditeljem, ki ovirajo tranzicijo v Maliju.

K izpustitvi obeh malijskih voditeljev je pozval tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.

Francija bo zahtevala sklic VS-ja ZN-a

Odstavitev začasnega malijskega vodstva je obsodil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je zagrozil s sankcijami EU-ja. "V prihodnjih urah smo pripravljeni sprejeti usmerjene sankcije proti odgovornim," je dejal Macron po vrhu voditeljev v Bruslju. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian pa je dejal, da bo Francija zahtevala sklic nujnega zasedanja Varnostnega sveta ZN-a, na katerem bi razpravljali o razmerah v Maliju.

Združeno kraljestvo zahteva takojšnjo izpustitev malijskih voditeljev. "Združeno kraljestvo obsoja pridržanje predsednika, premierja in drugih članov vlade v Maliju. Pozivamo k takojšnji, varni in brezpogojni izpustitvi vseh pridržanih," je sporočil minister za Afriko James Duddridge.