Prizor iz bolnišnice v Al Džunajni na zahodu Darfurja. Foto: Reuters
Prizor iz bolnišnice v Al Džunajni na zahodu Darfurja. Foto: Reuters

Premirje med vojsko in paravojaškimi Silami za hitro posredovanje (RSF) je umirilo nasilje v okolici glavnega mesta Kartum, a spopadi se nadaljujejo v Darfurju, kjer trajajo že sedmi teden, v regiji pa vlada kaos.

BBC piše, da številnim ljudem zaradi razširjenega ropanja in uničevanja ključne infrastrukture primanjkuje hrane, čiste vode in zdravil.

Tisti, ki jim ni uspelo pobegniti pred vojno, so kopali jarke okoli svojih sosesk in postavljali barikade, da bi zunaj zadržali pripadnike milic, ki uničujejo vse na svoji poti, je razmere v mestu Nijala opisal lokalni novinar Esa Dafala.

Kot je dejal, so v mesto vdrli borci RSF-ja in med drugim oropali pisarne nevladnih organizacij in trgovine. Izpraznjena je bila tudi bolnišnica, večino zdravil so ukradli.

Abu Adam, vas blizu Nijale, je bila požgana do tal. Regija se že spopada s težavami ob tem, ko se skuša zagotoviti pomoč več sto tisoč ljudem, razseljenim zaradi drugih sporov.

Lokalni aktivist v Nijali je dejal, da več kot 600.000 notranje razseljenih ljudi, ki so povsem odvisni od človekoljubne pomoči, le-te pa zaradi spopadov že 40 dni niso prejeli.

Medtem so se humanitarni delavci zbrali v sosednjem Čadu, od koder naj bi mejo prečkali takoj, ko bo to mogoče.

Justine Muzik Piquemal iz francoske nevladne organizacije Solidarités International je dejala, da tarče napadov niso samo vojaške tarče kot na začetku spopadov v Kartumu, ampak tudi zdravstvena poslopja, šole, mošeje in druga civilna infrastruktura.

Ta mesec je generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres dejal, da so roparji v prvih tednih spopadov ukradli približno 17.000 ton hrane.

Središče spopadov je zdaj mesto Zalingej v osrednjem Darfurju, kjer naj bi zmanjkalo hrane.
V mestu Al Džunajna proti zahodu so linije spopada zamegljene. Ob dveh vojskujočih se straneh so še različne skupnostne milice, tudi civilisti, ki so se oborožili za samoobrambo, in etnično arabski borci, imenovani Džandžavid, osnova, iz katere je nastal RSF. Med vojno v Darfurju pred 20 leti je milico Džandžavid mobiliziral takratni predsednik Omar Al Bašir za zatrtje upora nearabskih etničnih manjšin. Ubitih je bilo več sto tisoč ljudi.